- Zivotsdetmi
- Články
- Zdravie ženy
- Prečo by ste mali obmedziť konzumáciu instantných rezancových polievok?
Prečo by ste mali obmedziť konzumáciu instantných rezancových polievok?
Instantné rezancové polievky sú obľúbenou voľbou pre rýchly obed alebo večeru. V tejto analýze sa však pozrieme na ich zloženie a upozorníme na potenciálne zdravotné riziká, ktoré môžu prinášať ich pravidelná konzumácia.
Instantné nudlové polievky si niektorí nekupujú vôbec, iní ich majú doma pre prípad, že potrebujú rýchlo zasýtiť hlad a nemajú dostatok času, a niektorí ich jedávajú viac-menej pravidelne. Samozrejme, ak si ich doprajete len občas, nič vážne sa nestane a vaše telo si s nimi ľahko poradí. Avšak tí, ktorí ich majú doma zásobené a siahajú po nich takmer pravidelne, by mali byť obozretní. Tieto polievky totiž obsahujú len minimum živín a zároveň veľa látok, ktoré nie sú pre ľudské zdravie prospešné a ich hromadenie v tele nie je vhodné. Väčšinou sa deklarovaná chuť dosahuje chemickými látkami zvýrazňujúcimi vôňu a chuť, ako sú umelé arómy, napríklad „kuracie“, ktoré však nie sú z reálnych surovín, ako je pravé kuracie mäso.
Jedným z najväčších problémov týchto instantných polievok je ich vysoký obsah soli. Sodík je takmer jediným minerálom, ktorý je v týchto polievkach obsiahnutý, a to vo veľmi veľkom množstve. O iných mineráloch a vitamínoch sa prakticky nedá hovoriť.
Ďalšími problematickými zložkami sú rôzne prídavné látky ako glutamát sodný, ktorý zvýrazňuje chuť a vôňu, karamelové farbivá, zahusťovacie látky ako guma guar, emulgátory ako lecitín, regulátory kyselosti ako kyselina citrónová alebo kyselina jablčná, a množstvo ďalších chemických látok. Tieto sú síce podľa platnej legislatívy považované za bezpečné, ale ich veľké množstvo a kombinácie môžu byť pre ľudský organizmus problematické.
Pokiaľ dávate pozor na to, aby výrobky neobsahovali palmový olej, aj tu musíte byť opatrní, pretože práve palmový olej je často súčasťou týchto polievok.