Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

V čom skladovať pečivo a ako dlho vydrží polievka, kapor či šalát?

reklama:
V čom skladovať pečivo a ako dlho vydrží polievka, kapor či šalát?
V čom skladovať pečivo a ako dlho vydrží polievka, kapor či šalát? Foto: www.gettyimages.com

Poradíme, kde a v čom je najlepšie uchovávať pečené i nepečené pečivo, pri akej teplote skladovať zemiakový šalát a polievku a ako dlho vydrží v chladničke čerstvý kapor alebo rezne.

Prípravy na Vianoce, vrátane nákupov jedla a surovín na sviatočné varenie, riešite vopred. Najmä ak sa chcete vyhnúť frontom a návalom v obchodoch. Ako ale naložiť s kaprom alebo čerstvým mäsom, aby v poriadku vydržalo, kým príde jeho čas? A kde skladovať pečivo, keď nechcete, aby stratilo na krehkosti a správne sa rozležalo?

Zemiakový šalát

Každý má svoj obľúbený recept a práve podľa použitých ingrediencií sa líši doba trvanlivosti. Vďaka oleju v majonéze a tiež octu alebo citrónovej šťave vydrží šalát dlhšie v kondícii, rizikové sú ale samotné zemiaky, vajcia, cibuľa alebo saláma. Rada od kuchárov znie: Kvasenie cibule znížite tak, že čerstvú cibuľu zalejete horúcou a následne studenou vodou.

Zemiakový šalát skladujte v chlade, najlepšie v chladničke. Pokiaľ ho uchováte správne, môže vydržať až štyri dni. Avšak za predpokladu, že dodržíte základné pravidlá, medzi ktoré patria najmä: Šalát skladujte v mise zakrytej pokrievkou alebo alobalom. Keď ho naberáte lyžicou, vždy použite čistú a neujedajte priamo z misy. Olíznutá lyžica totiž umožní prenos baktérií z úst do šalátu, čo urýchli jeho skazu.

Čerstvé mäso a rezne

Každé mäso by sa malo spracovať a spotrebovať pokiaľ možno čo najrýchlejšie. Surové bravčové rezne by ste nemali v chladničke skladovať dlhšie ako tri dni, a to pri teplote medzi 0 a 3 °C. Ak mäso zaobstaráte skôr, určite je dobrou voľbou nakrájať ho na plátky a tie zmraziť, potom máte istotu, že sa nepokazia. Kuracie a morčacie mäso sa kazí najrýchlejšie a je chúlostivé na zmeny teplôt. V surovom stave vám v chladničke vydrží maximálne dva dni.

Pokiaľ vám ostali už vyprážané rezne, skonzumujte ich maximálne do dvoch dní. Nechajte ich vychladnúť a uložte ich do chladu v nepriedušnej dóze. Zamedziť prístupu vzduchu je dôležité, aby si udržali svoju chrumkavosť aj pri ďalšom ohriatí.

Kapor

Kúpili ste vypitvaného kapra? Naporciujte ho a uskladnite v chladničke pri teplote 0 až 4 °C, kde vydrží tri dni. Avšak za predpokladu, že dodržíte nízku teplotu skladovania, inak sa začnú v mäse rýchlejšie šíriť baktérie a bude sa kaziť. Do chladničky má teda čerstvý kapor prísť čo najrýchlejšie.

Mäso umyte studenou vodou a nechajte odkvapkať, najlepšie na čistej kuchynskej utierke, potom uložte na tanier alebo do plytkého hrnca a prikryte fóliou. Rybári neodporúčajú kapra mraziť, mäso tým stratí na pevnosti a kvalite.

Už vyprážaný kapor vám vydrží v chladničke najviac dva dni. Vyprážané filety nechajte vychladnúť, uložte do plastovej krabičky s vekom a dajte hneď do chladničky.

Kapustnica alebo rybia polievka

Kapustnica, hrachovka, rybia – to sú najčastejšie polievky, ktoré sa objavujú v štedrovečernom menu. Polievku môžete skladovať v chladničke alebo zamraziť. Než ju uložíte do chladničky, nechajte ju úplne vychladnúť, potom prelejte do vzduchotesnej nádoby a čo najrýchlejšie uskladnite v chladničke. Takto by mala vydržať tri až štyri dni.

Pokiaľ sa rozhodnete polievku zamraziť (v uzavretej plastovej nádobe), vydrží vám asi tri mesiace. Na rozmrazenie využite mikrovlnnú rúru na nízky výkon, prípadne sporák, veľmi pozvoľna a na miernom plameni.

Pečivo

V čom skladovať pečivo a ako dlho vydrží polievka, kapor či šalát?
V čom skladovať pečivo a ako dlho vydrží polievka, kapor či šalát?Foto: www.gettyimages.com

Ako skladovať pečivo, aby zostalo krehké a mäkké až do Silvestra? Jednotlivé druhy vyžadujú odlišné podmienky. Pečené aj nepečené pečivo uchovajte ideálne na suchom, temnom a chladnom mieste, ako je komora, špajza alebo krytý balkón (ideálna teplota je okolo 5 °C).

Kúsky, ktoré sú bez náplne, linecké a vanilkové rožky uložte do pevných kartónových krabíc alebo plechových dóz, ktoré vyložíte papierom na pečenie, alobalom či obrúskom.

Perníčky alebo praclíky sa najlepšie rozležia v papierovej krabici, cukrovinky s čokoládovou alebo karamelovou polevou skladujte v uzavretej plastovej nádobe v chladničke. Papierové krabice využite aj na zlepované linecké a iné plnené cukrovinky, naskladajte ich do krabíc a uložte do chladu, pokojne na balkón alebo za okno (ak nemrzne).

Pusinky zo snehových bielkov, makrónky a kokosky neukladajte do chladničky ani do plastových dóz, využite papierové vrecká alebo tortové krabičky. Nesmie navlhnúť.

Nepečené pečivo, napríklad osie hniezda alebo medové guličky, uchovávajte v plechových a pevne uzavretých dózach v chladničke.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 27. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.