Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vyrobte si sirupy z jarných byliniek, ktoré vám posilnia imunitu!

reklama:
Vyrobte si sirupy z jarných byliniek, ktoré vám posilnia imunitu!
Vyrobte si sirupy z jarných byliniek, ktoré vám posilnia imunitu! Foto: depositphotos.com

Posilňovať v tejto dobe svoju imunitu sa rozhodne oplatí. A pomôžu vám v tom aj sirupy vyrábané za studena z jarných byliniek. Nejde o nič zložité a výsledok rozhodne stojí za to.

Pri výrobe bylinkových sirupov dbajte na to, aby poháre aj ďalšie náčinie bolo perfektne čisté, aby sa vám do sirupu nedostali žiadne nečistoty. Tie by totiž mohli spôsobiť rýchle pokazenie produktu. Obvykle sa sirupy vyrábajú rozvarením ovocia a primiešaním cukru. Lenže varením by niektoré bylinky prišli o svoje cenné látky, preto je lepšie zvoliť metódu za studena. Sirup potom môžete ponechať tak a rýchlo ho skonzumovať, alebo do neho pridáte konzervačnú látku, aby vám vydržal dlhšiu dobu.

Medovkový sirup

Medovkový sirup milujú dospelí aj deti. Navyše pomáha pri nespavosti a mali by si ho dopriať aj ľudia vystavení veľkému stresu. Naopak by si ho mali odpustiť nastávajúce mamičky v poslednom trimestri tehotenstva a tiež ľudia, ktorí užívajú psychofarmaká. Medovka totiž môže účinok týchto liekov znásobiť.

Ingrediencie

medovka lekárska
2 citróny
4 l vody
3 kg trstinového cukru
soľ kyseliny sorbovej alebo iný konzervant

Ako na to

Čerstvé bylinky opláchnite a naplňte nimi tak do troch štvrtín päťlitrový pohár. Navrch dajte ešte asi dva až tri citróny nakrájané na hrubšie plátky. Všetko zalejte štyrmi litrami prevarenej vody vychladnutej na 40 až 50 stupňov Celzia. Správnu teplotu spoznáte tak, že na pohári s vodou bez problémov udržíte ruky. Zmes premiešajte a nechajte 6 až 24 hodín macerovať. Občas zmes premiešajte.

Macerát potom preceďte cez sitko vystlané čistým plátnom do hrnca. Z citrónov i bylín vytlačte všetku šťavu. Najlepšie je použiť zavárací hrniec, na ktorom môžete nastaviť teplotu. Do štyroch litrov vody prisypte asi tri kilogramy trstinového cukru, premiešajte a pri 40 stupňoch Celzia nechajte kryštáliky cukru úplne rozpustiť. Ak chcete, môžete už sirup preliať do fliaš, ale treba ho pomerne skoro skonzumovať, inak sa pokazí.

Lepšie je do sirupu ešte pridať konzervačnú látku, napríklad soľ kyseliny sorbovej, ktorú zoženiete vo vinárskych potrebách. Ale môžete použiť aj inú. Čo sa týka množstva konzervantu, riaďte sa návodu na obale výrobku. Po rozpustení môžete sirup preliať do vysterilizovaných fliaš. Fľaše so sirupom treba ešte pasterovať v rúre pri teplote 40 až 50 stupňov Celzia po dobu približne 40 minút.

Bylinkový sirup na prechladnutie a kašeľ

Vyrobiť si môžete tiež bylinkový sirup z mladých listov skorocelu kopijovitého, listov medovky lekárskej a kvitnúcej vňate materinej dúšky úzkolistej. Táto skladba byliniek dobre poslúži pri liečbe prechladnutia a kašľa.
Ingrediencie

medovka, skorocel, materina dúška
1 kg cukru
1 citrón

Ako na to

Na dno zaváracieho pohára si naskladajte asi dva až tri centimetre hrubú vrstvu odkvapkaných a nahrubo nasekaných byliniek. Na ne nasypte asi dva centimetre cukru, na ktorý naskladajte niekoľko plátkov citrusov. Takto postupujte až do tej doby, než zaplníte celý pohár. Pohár nechajte stáť dva až tri týždne na mieste, na ktorom nesvieti slnko. Po uplynulom čase sirup preceďte cez husté plátno a zlejte do sirupových fliaš. Akonáhle fľašu so sirupom otvoríte, snažte sa ho čoskoro skonzumovať a uchovávajte v chladničke.

Zádušníkový sirup

Zádušník je bylinka, ktorú môžete využiť na lepšie odkašliavanie, pomáha pri liečbe prsného kataru, podporuje zažívanie a je účinný aj pri hnačkovom ochorení. Tento sirup sa pripravuje za tepla.
Ingrediencie

200 g čerstvej popencovej vňate
1 l vody
1 l medu

Ako na to

Popencovú vňať zalejte litrom studenej vody a priveďte do varu. Varte asi tri minúty a potom nechajte približne 15 minút lúhovať. Tekutinu preceďte do čistého hrnca a pridajte rovnaké množstvo medu. Potom varte tak dlho, pokiaľ nebude mať zmes sirupovitú konzistenciu. Ešte teplý sirup potom prelejte do vyvarených fliaš. Sirup u detí dávkujte po jednej čajovej lyžičke, u dospelých po polievkovej lyžici, a to trikrát až šesťkrát denne.

Zdroj: styl.instory.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 26. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.