- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Prečo je čokoláda dobrá pre naše zdravie
Prečo je čokoláda dobrá pre naše zdravie
Nová štúdia naznačuje, že konzumácia vysoko kvalitnej čokolády, konkrétne tmavej (horkej) čokolády, vám pomôže zostať štíhlymi. Vedci z Kalifornskej univerzity v San Diegu zistili, že ľudia, ktorí často jedia tmavú čokoládu, majú nižší index telesnej hmotnosti ako ľudia, ktorí nie. Ďalšie dôkazy naznačujú, že tmavá čokoláda môže tiež znížiť riziko mŕtvice, srdcových záchvatov a cukrovky. Kvalita je dôležitá. Aby ste dosiahli maximálny zdravotný prínos, je najlepšie konzumovať minimálne spracovanú čokoládu v čistej forme bez prísad, ako je kukuričný sirup, hydrogenovaný olej a umelé farbivá alebo príchute. Hľadajte čokolády s minimálnym obsahom kakaa (alebo kokoa) 70 %! Tu je osem skvelých zdravotných prínosov konzumácie čokolády.
1. Je plná živín
Kvalitná horká čokoláda je bohatá na živiny. 100 gramov tmavej čokolády so 70 až 85 % kakaa obsahuje:
- 11 gramov vlákniny
- 67 % pre železo
- 58 % pre horčík
- 89 % pre meď
- 98% pre mangán
Má tiež dostatok draslíka, fosforu, zinku a selénu.
2. Je nabitá antioxidantmi
Gram za gramom, najmä tmavej čokolády, obsahuje ešte vyššiu koncentráciu antioxidantov ako jablká, čierny čaj a červené víno. Antioxidanty z prírodných zdrojov, ako je kakao, pôsobia proti poškodeniu buniek, čo vedie k viditeľným známkam starnutia a riziku vývoja niektorých chronických a oslabujúcich chorôb, vrátane Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, podľa Národného centra pre doplnkové a integrované zdravie.
3. Pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením
Flavanoly, ktorých horúca čokoláda obsahuje množstvo, môžu pomôcť chrániť pokožku pred ultrafialovými lúčmi (UV). Flavanol tiež zlepšuje prekrvenie pokožky a pomáha udržať ju hydratovanú. V 12 týždňovej štúdii publikovanej v časopise Journal of Cosmetic Dermatology 30 účastníkov, ktorí počas tejto doby konzumovali horkú čokoládu s vysokým obsahom flavanolov, vykazovali zvýšenú odolnosť proti UV žiareniu a to až o 200 %.
4. Zvyšuje inteligenciu
Vedci zistili, že tmavá čokoláda kryje bunky v mozgu, a v dôsledku toho ich chráni pred poškodením spôsobeným mŕtvicou. Epikatechín, zlúčenina nachádzajúca sa v čokoláde, významne znižuje poškodenie mozgu u myší, ktoré utrpeli mŕtvicu. Tiež zistili, že epikatechín zlepšuje spomienky myší.
5. Pomáha urýchliť stratu hmotnosti
Flavonoidy v tmavej čokoláde pomáhajú znižovať rezistenciu na inzulín a zabraňujú výkyvom v hladine krvného cukru, ktorý zabraňuje prejedaniu. Tmavá čokoláda má taktiež pôsobivý vplyv na to, ako telo synerguje mastné kyseliny. Takto horká čokoláda znižuje trávenie a absorpciu sacharidov a zvyšuje pocit plnosti.
6. Zlepšuje náladu
Ukázalo sa, že tmavá čokoláda obsahuje PEA, rovnakú chemickú látku, ktorá sa uvoľňuje, keď sa zamilujeme. Navyše tmavá čokoláda stimuluje uvoľňovanie endorfínov, hormónov, ktoré privodzujú pocity šťastia.
7. Zlepšuje zdravie srdca
V štúdii, ktorej sa zúčastnilo 470 starších mužov, sa zistilo, že kakao znižuje riziko kardiovaskulárnej smrti až o neuveriteľných 50 % v priebehu 15 rokov. Avšak, ďalšia štúdia zverejnená v Journal of Clinical Nutrition zistila, že konzumácia kakaa, najmä tmavej čokolády bohatej na flavonoidy, 5x týždenne znižuje riziko srdcových ochorení až o 57 %.
8. Zabraňuje vzniku cukrovky
Výskumníci v Taliansku zistili, že flavanoly v kakaovom produkte môžu zlepšiť citlivosť na inzulín alebo procesy tela, ktoré sú nevyhnutné na premenu glukózy (cukru) na energiu. Ďalšia štúdia zistila, že u žien, ktoré konzumovali priemerné množstvo čokolády pravidelne, bola v skutočnosti menšia pravdepodobnosť vzniku cukrovky typu 2 ako u žien, ktoré jedli čokoládu menej ako raz za mesiac.