- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- 5 dôvodov, prečo by ste mali prísť na chuť olomouckým syrečkom
5 dôvodov, prečo by ste mali prísť na chuť olomouckým syrečkom
Legenda medzi syrmi má svojich priaznivcov aj odporcov. Pokiaľ olomoucké syrečky nepatria medzi vaše obľúbené pochúťky, možno vás presvedčia benefity, ktoré ich konzumácia prináša.
História olomouckých tvarôžkov čiže syrčekov siaha až do 15. storočia. Vyrábali sa v Lošticiach ako tradičný hanácky výrobok, ktorý sa pripravoval doslova v každej chalupe. Zrejúci syr vyrobený z netučného tvarohu predstavoval praktický spôsob, ako zužitkovať a „zakonzervovať“ všetko nadojené mlieko. Uložené v chlade totiž vydržali až 12 mesiacov. Nejednalo sa ale len o pochúťku a dobrý zdroj energie – podľa dobových dokumentov slúžili aj ako platidlo.
Viete, že z olomouckých tvarôžkov si môžete pripraviť aj tatarák? Vo videu nájdete rýchly návod, ako na to:
5 dôvodov, prečo jesť olomoucké syrečky pravidelne:
1) Hromada bielkovín
Olomoucké syrečky sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre naše celkové zdravie, fyzickú kondíciu aj udržanie hmotnosti. 100 g tohto aromatického syra obsahuje 28 gramov bielkovín, čo je viac ako v prípade kuracích či morčacích pŕs.
2) Minimum tuku
Dôvodom, prečo je táto pochúťka často odporúčanou potravinou pri redukčnej diéte, je minimálny obsah tuku – na 100 g je to iba 0,5 g. Dopriať si ich môžu aj osoby so zvýšeným cholesterolom.
3) Žiadna chémia
Základom jantárovo zlatých valčekov, ktoré majú pravidelný tvar, je samozrejme tvaroh. Jedinou látkou, ktorá sa okrem tvarohu pri výrobe olomouckých tvarôžkov používa, je soľ. Nenájdete v nich žiadne farbivo, umelú arómu ani iné chemické látky.
4) Vápnik pre zdravé kosti
Olomoucké syrečky patria k prirodzeným zdrojom vápnika, a ich pravidelnou konzumáciou sa tak vyvarujete jeho nedostatku. Málo vápnika v strave môže spôsobiť, že si ho telo začne uvoľňovať z kostí, ktoré sú jeho najväčšou zásobárňou. To má za následok úbytok kostnej hmoty – teda osteoporózu.
5) Dobrá nálada aj spánok
Podobne ako napríklad morčacie mäso sú mliečne výrobky dobrým zdrojom esenciálnej aminokyseliny tryptofán, ktorá prispieva k duševnej rovnováhe, pomáha zlepšiť kvalitu spánku a lepšie sa vysporiadať so stresom.
Recept na geniálne olomoucké syrečky
Suroviny:
8 koliesok olomouckých tvarôžkov
8 plátkov uheráka
1 vajce
Hladká múka
Strúhanka
Olej na vyprážanie
Postup:
Medzi dve kolieska rozkrojených tvarôžkov vložíme jeden plátok salámy. Spevníme špáradlom, obalíme v trojobale a usmažíme dozlatista. Podávame s prílohou podľa vlastnej chuti. Niekto má rád zemiaky, iný kašu, hranolky alebo lepenicu. Dobrú chuť.
Zdroj: dvojka.rozhlas.cz, www.stobklub.cz, www.vitalia.cz, www.dumazahrada.cz