Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

5 dôvodov, prečo by ste mali prísť na chuť olomouckým syrečkom

reklama:
5 dôvodov, prečo by ste im mali prísť na chuť olomouckým syrečkom
5 dôvodov, prečo by ste im mali prísť na chuť olomouckým syrečkom Foto: freepik.com

Legenda medzi syrmi má svojich priaznivcov aj odporcov. Pokiaľ olomoucké syrečky nepatria medzi vaše obľúbené pochúťky, možno vás presvedčia benefity, ktoré ich konzumácia prináša.

História olomouckých tvarôžkov čiže syrčekov siaha až do 15. storočia. Vyrábali sa v Lošticiach ako tradičný hanácky výrobok, ktorý sa pripravoval doslova v každej chalupe. Zrejúci syr vyrobený z netučného tvarohu predstavoval praktický spôsob, ako zužitkovať a „zakonzervovať“ všetko nadojené mlieko. Uložené v chlade totiž vydržali až 12 mesiacov. Nejednalo sa ale len o pochúťku a dobrý zdroj energie – podľa dobových dokumentov slúžili aj ako platidlo.

Viete, že z olomouckých tvarôžkov si môžete pripraviť aj tatarák? Vo videu nájdete rýchly návod, ako na to:

5 dôvodov, prečo jesť olomoucké syrečky pravidelne:

1) Hromada bielkovín

Olomoucké syrečky sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre naše celkové zdravie, fyzickú kondíciu aj udržanie hmotnosti. 100 g tohto aromatického syra obsahuje 28 gramov bielkovín, čo je viac ako v prípade kuracích či morčacích pŕs.

2) Minimum tuku

Dôvodom, prečo je táto pochúťka často odporúčanou potravinou pri redukčnej diéte, je minimálny obsah tuku – na 100 g je to iba 0,5 g. Dopriať si ich môžu aj osoby so zvýšeným cholesterolom.

3) Žiadna chémia

Základom jantárovo zlatých valčekov, ktoré majú pravidelný tvar, je samozrejme tvaroh. Jedinou látkou, ktorá sa okrem tvarohu pri výrobe olomouckých tvarôžkov používa, je soľ. Nenájdete v nich žiadne farbivo, umelú arómu ani iné chemické látky.

4) Vápnik pre zdravé kosti

Olomoucké syrečky patria k prirodzeným zdrojom vápnika, a ich pravidelnou konzumáciou sa tak vyvarujete jeho nedostatku. Málo vápnika v strave môže spôsobiť, že si ho telo začne uvoľňovať z kostí, ktoré sú jeho najväčšou zásobárňou. To má za následok úbytok kostnej hmoty – teda osteoporózu.

5) Dobrá nálada aj spánok

Podobne ako napríklad morčacie mäso sú mliečne výrobky dobrým zdrojom esenciálnej aminokyseliny tryptofán, ktorá prispieva k duševnej rovnováhe, pomáha zlepšiť kvalitu spánku a lepšie sa vysporiadať so stresom.

Recept na geniálne olomoucké syrečky

Suroviny:

8 koliesok olomouckých tvarôžkov
8 plátkov uheráka
1 vajce
Hladká múka
Strúhanka
Olej na vyprážanie

Postup:
Medzi dve kolieska rozkrojených tvarôžkov vložíme jeden plátok salámy. Spevníme špáradlom, obalíme v trojobale a usmažíme dozlatista. Podávame s prílohou podľa vlastnej chuti. Niekto má rád zemiaky, iný kašu, hranolky alebo lepenicu. Dobrú chuť.

Zdroj: dvojka.rozhlas.cz, www.stobklub.cz, www.vitalia.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 5. februára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.