Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zdravo variť pre deti? Varte a duste v malom množstve vody

reklama:
Ako zdravo variť pre deti?
Ako zdravo variť pre deti? Varte a duste v malom množstve vody Foto: www.gettyimages.com

Aj zdravá surovina sa môže zmeniť na nevhodnú, keď prejde nešetrnou tepelnou úpravou. Pokiaľ varíte pre deti, je okrem varenia v pare najlepšie varenie vo vode alebo dusenie.

Počas varenia miešajte čo najmenej

Zvlášť pri potravinách živočíšneho pôvodu je potrebné dbať na dostatočné tepelné spracovanie. Pokrm musí prejsť úpravou pri aspoň 75 °C; teploty pri tom musia byť dosiahnuté vo všetkých častiach pokrmu. Varené potraviny sú bezpečné, neobsahujú prepálené tuky a sú ľahko stráviteľné, a preto ich môžete bez obáv ponúknuť aj najmenším deťom, ktoré ešte len začínajú s príkrmami. Na druhej strane dochádza počas varenia vo vode k strate vitamínov a minerálnych látok. Ako variť čo najšetrnejšie?

Potraviny pred tepelným spracovaním najprv umyte, potom ich nakrájajte na väčšie kusy a ihneď spracujte. Pokrájanú zeleninu a zemiaky nevkladajte do studenej, ale do horúcej až vriacej vody. Keď použijete tlakový hrniec, skráti sa doba varenia až o tretinu. Varte suroviny v čo najmenšom množstve vody, nenechávajte ich pred varením vo vode dlho ležať a čo najmenej ich miešajte. Miešaním sa totiž vháňa do pokrmu kyslík, ktorý znehodnotí niektoré vitamíny, predovšetkým vitamín C. Hrniec prikryte tesne priliehajúcou pokrievkou. Suroviny varte len do zmäknutia, neprevarujte ich.

TIP: Vodu, ktorú zlejete zo zeleniny, strukovín alebo obilnín, môžete použiť na základ polievky alebo omáčky.

Pred dusením neopekajte

Rovnako dusenie patrí medzi vhodné spôsoby tepelnej úpravy. Suroviny sa dusia v menšom množstve vody a pary v uzavretej nádobe pri teplote okolo 100 °C, a preto zbytočne neprichádzajú o veľké množstvo cenných živín. Do pokrmu môžete pridať trochu tuku, aby sa lepšie využili vitamíny rozpustné v tukoch a niektoré ďalšie látky. Suroviny (mäso) však pred dusením neopekajte, najmä ak pripravujete pokrm pre najmenších stravníkov. Rovnako ako pri varení aj tu platí, že by ste mali suroviny pokrájať na väčšie kusy, dusiť ich v čo najmenšom množstve vody a čo najmenej miešať, aby sa do pokrmu nedostával vzduch.

TIP: Keď budete pokrm dusiť v rúre, skráti sa doba prípravy, pretože sa suroviny prehrievajú rovnomerne.

Zdroj: www.zdravijakovasen.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 27. októbra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.