- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Červená repa vie zázraky. Ako ju pripraviť, aby vám chutila?
Červená repa vie zázraky. Ako ju pripraviť, aby vám chutila?
Na prvý pohľad obyčajnú červenú repu nájdete na zozname superpotravín, ktoré majú nadpriemerne vysoký obsah zdraviu prospešných látok. Pokiaľ vás od jej konzumácie odradila školská jedáleň, skúste to inak.
Červená repa patrí medzi potraviny, ktoré sú doslova nabité zdravím, av jedálničku by sa preto mala objavovať pravidelne. Je skvelým zdrojom minerálov – predovšetkým vápnika, fosforu, draslíka, horčíka a železa, ďalej obsahuje vitamín A, vitamín C a vitamíny skupiny B a kyselinu listovú. Jej pravidelná konzumácia prospieva cievam, znižuje krvný tlak, podporuje správnu funkciu žalúdka, žlčníka a tráviaceho systému a pomáha imunitnému systému chrániť telo pred rozvojom nádorových ochorení. Pozitívne ovplyvňuje aj srdcovú činnosť. Oceníte ju aj pri redukčnej diéte – červená repa je z 90% zložená z vody a 100 g dužiny obsahuje iba 45 kalórií.
Pripravte si vynikajúci šalát z pečenej červenej repy, syra feta a vlašských orechov. Postup nájdete vo videu:
Lacná a lokálna
Na rozdiel od mnohých exotických potravín a doplnkov stravy, ktoré sú dovážané cez pol sveta a sľubujú zázraky, nezruinuje červená repa vašu peňaženku . Vypestovať si ju môžete ľahko aj na svojej vlastnej záhrade. Navyše sa jedná o zeleninu, ktorá je typická pre slovenské prostredie a jej konzumácia má u nás dlhú tradíciu. Postupom času sa však jej podoba obmedzila do kociek naložených do sladkokyslého nálevu, ktoré boli pre mnoho ľudí strašiakom školského stravovania. Ak patríte medzi nich, skúste dať červenej repe ešte šancu.
Pečte, varte, mixujte
Červená repa má charakteristickú zemitú chuť a najlepšie si ju vychutnáte v kombinácii s ingredienciami, ktoré s ňou dobre ladia. Konzumovať ju môžete surovú aj tepelne spracovanú – varenú alebo pečenú. Výborne chutí nakrájaná na tenké plátky, marinovaná v balzamikovom octe a doplnená rukolou a kozím syrom. Môžete z nej tiež pripraviť nátierku, stačí repu nastrúhať najemno a zmiešať s krémovým syrom typu lučina, v spojení s kyslou smotanou zase vytvorí skvelý dip. Výborne sa hodí aj na prípravu zeleninových šalátov, vegetariánskych burgerov, lievancov, placiek a polievok – napríklad slávneho boršča. A ak máte radi smoothie, skúste kombináciu repy, mrkvy a jablka.
Ako upiecť červenú repu?
Červenú repu upečte najlepšie aj so šupkou – zachová si tak všetky chute, šťavu aj farbu.
Každú buľvu zabaľte do alobalu, vložte do pekáča a pečte v rúre predhriatej na 200 ºC 60-90 minút.
Potom nechajte vychladnúť a šupku olúpte.
Zdroj: www.denik.cz, www.nzip.cz, www.dumazahrada.cz