Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Správne jedenie orechov. Pred jedením ich namočte

reklama:
orechy
Správne jedenie orechov. Pred jedením ich namočte Foto: www.freepik.com

Chcete z orechov získať maximum benefitov? Nestačí ich len nasypať do misy. Ukážeme vám, ako správne namáčať orechy a semienka, aby ste z nich získali viac vitamínov, minerálov a ďalších živín. Tento jednoduchý spôsob prípravy môže výrazne zlepšiť vašu stravu.

Orechy sú skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších látok prospešných pre zdravie. Ale vedeli ste, že ich konzumácia vyžaduje viac, než ich len vysypať z vrecka do misky? Aby ste z nich získali čo najviac živín, je dôležité ich pred konzumáciou správne namočiť a vypláchnuť zvyšky kyseliny fytové, ktorá bráni telu vstrebávať prospešné látky. Toto platí nielen pre orechy, ale aj pre sušené plody, semená a semienka, ktoré by mali byť súčasťou zdravého jedálnička.

Kyselina fytová, známa svojimi antioxidatívnymi účinkami, sa používa na konzervovanie potravín, ale aj v kozmetike na hydratáciu pleti. Na druhej strane môže zasahovať do absorpcie minerálov ako sú železo, vápnik a zinok, čo je nevýhodou pri konzumácii orechov a ďalších sušených plodov, ale aj strukovín.

Obsah kyseliny fytové je možné významne znížiť niekoľkými metódami, pričom najjednoduchšia je namáčanie. Tento proces pomáha odstrániť zbytky kyseliny fytové, umožňuje lepšie strávenie a zlepšuje chuť orechov. Ďalšou metódou je klíčenie, ktoré sa používa u semien, zŕn a rôznych druhov strukovín. Fermentácia tiež podporuje rozklad fytátov a zlepšuje absorpciu živín.

vlašské orechy
Správne jedenie orechov. Pred jedením ich namočteFoto: www.freepik.com

Ako správne máčať a ako dlho?

Do misky s vodou je nutné nasypať soľ, na hrnček orechov asi 2 lyžičky soli a misku prikryte. A ako dlho nechať orechy a semená vo vode? Pre prehľadnosť doby máčania najobľúbenejšie druhov orechov a semien sú pre:

  • vlašské orechy – 8 hodín
  • mandle – 12 hodín
  • pekanové orechy – 8 hodín
  • tekvicové semienka – 7 hodín
  • makadamové orechy – 4 hodiny
  • píniové oriešky – 8 hodín
  • lieskové oriešky – 8 hodín
  • kešu orechy – 6 hodín
  • semená lucerny – 12 hodín
  • semienka brokolice – 8 hodín

Pri máčaní dlhšie ako 8 hodín je vždy dobré vymeniť vodu za čerstvú. Po máčaní je možné orechy priamo konzumovať alebo usušiť v sušičke ovocia alebo rúre a uskladniť v sklenenej nádobe s viečkom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 25. apríla 2024

Som milovníčka dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.