- Zivotsdetmi
- Články
- Zdravie ženy
- Správne jedenie orechov. Pred jedením ich namočte
Správne jedenie orechov. Pred jedením ich namočte
Chcete z orechov získať maximum benefitov? Nestačí ich len nasypať do misy. Ukážeme vám, ako správne namáčať orechy a semienka, aby ste z nich získali viac vitamínov, minerálov a ďalších živín. Tento jednoduchý spôsob prípravy môže výrazne zlepšiť vašu stravu.
Orechy sú skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších látok prospešných pre zdravie. Ale vedeli ste, že ich konzumácia vyžaduje viac, než ich len vysypať z vrecka do misky? Aby ste z nich získali čo najviac živín, je dôležité ich pred konzumáciou správne namočiť a vypláchnuť zvyšky kyseliny fytové, ktorá bráni telu vstrebávať prospešné látky. Toto platí nielen pre orechy, ale aj pre sušené plody, semená a semienka, ktoré by mali byť súčasťou zdravého jedálnička.
Kyselina fytová, známa svojimi antioxidatívnymi účinkami, sa používa na konzervovanie potravín, ale aj v kozmetike na hydratáciu pleti. Na druhej strane môže zasahovať do absorpcie minerálov ako sú železo, vápnik a zinok, čo je nevýhodou pri konzumácii orechov a ďalších sušených plodov, ale aj strukovín.
Obsah kyseliny fytové je možné významne znížiť niekoľkými metódami, pričom najjednoduchšia je namáčanie. Tento proces pomáha odstrániť zbytky kyseliny fytové, umožňuje lepšie strávenie a zlepšuje chuť orechov. Ďalšou metódou je klíčenie, ktoré sa používa u semien, zŕn a rôznych druhov strukovín. Fermentácia tiež podporuje rozklad fytátov a zlepšuje absorpciu živín.
Ako správne máčať a ako dlho?
Do misky s vodou je nutné nasypať soľ, na hrnček orechov asi 2 lyžičky soli a misku prikryte. A ako dlho nechať orechy a semená vo vode? Pre prehľadnosť doby máčania najobľúbenejšie druhov orechov a semien sú pre:
- vlašské orechy – 8 hodín
- mandle – 12 hodín
- pekanové orechy – 8 hodín
- tekvicové semienka – 7 hodín
- makadamové orechy – 4 hodiny
- píniové oriešky – 8 hodín
- lieskové oriešky – 8 hodín
- kešu orechy – 6 hodín
- semená lucerny – 12 hodín
- semienka brokolice – 8 hodín
Pri máčaní dlhšie ako 8 hodín je vždy dobré vymeniť vodu za čerstvú. Po máčaní je možné orechy priamo konzumovať alebo usušiť v sušičke ovocia alebo rúre a uskladniť v sklenenej nádobe s viečkom.