Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečítajte si týchto úžasných 10 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky každý deň!

reklama:
Prečítajte si týchto úžasných 10 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky každý deň!
Prečítajte si týchto úžasných 10 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky každý deň! Foto: www.gettyimages.com

Aj taká obyčajná potravina ako ovsené vločky dokáže pre zdravie urobiť zázraky. Pokiaľ ich už pravidelne nejete, rozhodne by ste mali o ich zaradení do svojho jedálnička uvažovať

Na prvý pohľad ovsené vločky nevyzerajú ako potravina, ktorá by v sebe mohla ukrývať niečo výnimočné. Pravdou je, že existuje mnoho iných zdravých potravín, ktoré sú zaujímavé farbou, tvarom, chuťou alebo vôňou, majú vysoký obsah cenných látok a navyše často pochádzajú z exotických krajín, čo im pridáva na atraktivite – a zvyčajne aj cene. V skutočnosti je ale málo plodín tak komplexných a všestranne pôsobiacich ako ovsené vločky, čo dokazuje aj ich obľuba medzi odborníkmi na výživu, fitness a zdravý životný štýl. A navyše vás prídu mnohonásobne lacnejšie.

Jamie Oliver vám predstaví 5 spôsobov, ako si pripraviť perfektnú ovsenú kašu:

Čo obsahujú ovsené vločky?

Ovsené vločky sú vynikajúcim zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorá podporuje tráviaci systém, znižuje hladinu cholesterolu a udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi. Prekvapivo ponúka aj pomerne vysoký obsah bielkovín, ktoré podporujú regeneráciu tkanív a udržanie svalovej hmoty, taktiež poskytujú dlhotrvajúci pocit sýtosti. Okrem toho obsahujú vitamíny B-komplexu, najmä B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín) a B6.

Tieto vitamíny sú kľúčové pre energetický metabolizmus a nervový systém. Ďalej sú ovsené vločky bohaté na minerály, ako je železo, horčík, fosfor, zinok a mangán, ktoré sú zásadné pre správne fungovanie imunitného systému, kostí a celkového zdravia.

Nechutí vám kaša? Skúste to inak

Odporúčaný denný príjem ovsených vločiek je 30-60 gramov – konkrétne množstvo záleží na životnom štýle, fyzickej aktivite či redukčnom pláne. Aj 30 gramov denne už sa ale pozitívne prepíše do vašej celkovej kondície – samozrejme len v prípade, že si ich budete dopriavať pravidelne, ideálne denne. Pokiaľ nepatríte medzi priaznivcov raňajkových kaší, máte veľa ďalších možností, ako ovsené vločky do jedálnička zaradiť.

Môžete ich pridať do jogurtu, smoothie, cesta na lievance, palacinky, sušienky, muffiny, ovocné koláče, použiť na posýpku alebo si upiecť domáce müsli tyčinky. Ovsené vločky sa výborne hodia aj do slanej kuchyne – nasypte ich do polievky, zmesi na sekanú alebo fašírky, do plnky, strukovinových jedál alebo do chlebového cesta. Ideálne je vločky začleniť do bežného každodenného varenia a prihodiť ich tam, kam to ide.

Nemusíte používať len klasické veľké vločky, pokojne siahnite po jemných, ktoré sú vopred nasekané, a vďaka tomu veľmi rýchlo mäknú. Alebo ich rozomeľte na jemnú múku a podľa možností ju pridávajte do obľúbených receptov. Vďaka neutrálnej chuti vo väčšine prípadov to na výsledku ani nespoznáte a navyše nenápadne podporíte zdravie celej rodiny.

10 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky

  • Zníženie cholesterolu: Betaglukán, druh rozpustnej vlákniny obsiahnutej v ovsených vločkách, podporuje znižovanie hladiny škodlivého LDL cholesterolu v krvi.
    Kontrola hladiny cukru: Vláknina a komplexné sacharidy obsiahnuté v ovsených vločkách prispievajú k stabilizácii hladiny cukru v krvi, čo je kľúčové pre prevenciu cukrovky 2. typu.
    Zdravé srdce: Vláknina v ovsených vločkách môže pomôcť k zníženiu krvného tlaku a v kombinácii s vitamínom C znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
    Neobsahujú lepok: Ovsené vločky si môžu dopriať aj celiatici a osoby trpiace alergiou na lepok alebo neznášanlivosťou lepku. Pozor ale na výber vhodných produktov s označením bezlepkovej. Ovsené vločky síce lepok prirodzene neobsahujú, počas ich spracovania ale bežne dochádza ku kontaminácii inými obilninami. Riziková môže byť tiež obsiahnutá bielkovina Avenin, ktorá môže niektorým osobám spôsobovať rovnaké problémy ako lepok.
    Chudnutie a udržanie hmotnosti: Vďaka vysokému obsahu vlákniny poskytujú ovsené vločky dlhotrvajúci pocit sýtosti, čo pomáha znížiť príjem kalórií a podporuje redukciu váhy.
    Energia a výdrž: Zloženie ovsených vločiek, najmä komplexné sacharidy, poskytuje telu dlhodobú energiu, čo je ideálne pre športovcov a tých, ktorí vedú aktívny životný štýl. Vločky na raňajky vám pomôžu aj k lepšiemu sústredeniu v práci alebo pri štúdiu.
    Zlepšenie trávenia: Vláknina podporuje zdravú črevnú mikroflóru a pravidelné vyprázdňovanie, čo má pozitívny vplyv na trávenie a celkové zdravie tráviacej sústavy.
    Prevencia rakoviny hrubého čreva: V ovsených vločkách nájdeme aj účinné antioxidanty avenanthramidy, ktoré majú protizápalové účinky a môžu chrániť proti rakovine hrubého čreva, srdcovým chorobám a tiež dermatologickým problémom.
    Lepší spánok a duševná pohoda: Esenciálna aminokyselina tryptofán, ktorú nájdeme napríklad aj v morčacom mäse, priaznivo pôsobí na nervovú sústavu, pomáha znížiť hladinu stresu a napätia, podporuje lepší spánok a celkovo pôsobí na duševnú pohodu.
    Celková imunita: Pravidelná konzumácia ovsených vločiek celkovo prospieva zdraviu a zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Predpokladom je ale samozrejme celkovo pestrý a vyvážený jedálniček – zázraky samy nevedú.

Zdroj: www.denik.cz, www.vitalia.cz, prerovsky.denik.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 18. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.