Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Recept na jednoduché a chutné fašírky

reklama:
Recept na jednoduché a chutné fašírky
Recept na jednoduché a chutné fašírky Foto: www.freepik.com

Mleté mäso je všeobecne veľmi obľúbené a stavia na ňom aj česká kuchyňa. Naozajstnou klasikou sú fašírky. Nečakajte ale žiadne super objavné novoty, dnes sa pozrieme, ako sa robí poctivý český karbonátok, aký poznáte napríklad od svojich babičiek.

Ingrediencie pre:
2 porcie
Karbonátok

250 g bravčového mletého mäsa
250 g hovädzieho mletého mäsa
1 ks žemle
75 ml mlieka
1 ks vajcia
1 ks cibuľa
1 rozotrený strúčik cesnaku
1 lyžica majoránky
2 hrsti strúhanky
5 lyžíc oleja
1 lyžička soli
1 štipka korenia

Na podávanie

2 lyžice plnotučnej horčice
4 ks kyslých uhoriek
2 krajce chleba

S mletým mäsom sa dá čarovať, receptov je naozaj nespočetné množstvo. Od guličiek cez ragú až po sekanú na sto spôsobov, obed z mletého je vždy skvelý. Aj keď ale hýrite kreativitou, občas je najlepšie staviť na klasiku a usmažiť babičkine fašírky.

Postup
01.

Začnite výberom mäsa. Kúpte mleté bravčové, ideálne pliecko, a hovädzí krk alebo iné predné mäso. Pokiaľ budete kupovať mäso už miešané, malo by obsahovať ideálne okolo 20% tuku. Tučnejšie mäso, čo napríklad samotné bravčové obvykle býva, by bolo lepkavé a aj výsledok by bol príliš mastný, samotné hovädzie by zase bolo veľmi suché (geniálny trik, ako mať vždy mäkké a šťavnaté mäso).
02.

Žemľu nakrájajte na malé kocky a zalejte mliekom. Nechajte asi 10 minút poriadne nasiaknuť, medzitým si nakrájajte cibuľu najemno (niekto odporúča osmahnúť ju dozlatista, iný ju necháva surovú). Nasatú žemľu vytlačte od prebytočného mlieka a spolu so soľou a korením, vajcom, cibuľou, rozotreným cesnakom a majoránom vmiešajte k mäsu. Hotová zmes drží pekne pohromade, podľa potreby pridajte trochu strúhanky, aby nebola príliš mokrá.

03.

V panvici rozohrejte trochu oleja a z oboch strán na ňom pozvoľna osmažte v dlaniach vytvorené fašírky. Dajte im dostatok času, aby sa pekne prepiekli a stred nezostal surový. Ružový nie je na škodu, také fašírky budú krásne šťavnaté, ale úplne surové mäso do fašírky nepatrí. Karbonátky podávajte pokojne len s horčicou, kyslou uhorkou a chlebom, ak ich chystáte na obed, je samozrejme lepšia zemiaková kaša.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 18. februára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.