- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Svieže veľkonočné linecké pečivo s citrónovým krémom
Svieže veľkonočné linecké pečivo s citrónovým krémom
Veľká noc je chápaná ako sviatky jari as ňou je spojená sviežosť. Presne také sú tieto linecké vajíčka so sladkokyslým citrónovým krémom.
Ingrediencie pre:
4 plechy
Cesto
350 g hladkej múky
200 g masla
100 g cukru múčka
1 ks vajcia
2 lyžice práškového cukru na posypanie
Lemon curd
60 g masla
100 g cukru múčka
1 ks citróna
120 ml citrónovej šťavy
2 ks vajcia
Hneď po mazanci, baránkovi a perníčkoch je linecké pečivo veľkonočná sladká klasika. Môžete ho samozrejme zlepiť marmeládou, ale pokiaľ chcete krásne žlté vajíčka a kvietky, zvoľte lemon curd – lahodný svieži citrónový krém.
Postup
01.
Z uvedených surovín vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke odležať aspoň 1 hodinu, môžete však aj do druhého dňa. S lineckým cestom pracujte rýchlo, aby sa maslo veľmi nerozpustilo.
02.
Krém: Maslo dajte do žiaruvzdornej misky a nad vodným kúpeľom ho nechajte rozpustiť s cukrom, citrónovou kôrou a šťavou. Potom vlejte prešľahané vajcia a šľahajte, kým bude mať zmes krémovú konzistenciu. Zaberie to asi 10 minút. Hotový krém nechajte vychladnúť.
03.
Odležané cesto rozvaľkajte na tenký plát s výškou asi 3 mm. Potom vykrajujte ľubovoľné veľkonočné tvary, polovicu s otvorom uprostred. Cukroví preneste na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre pri 170 ° C asi 8-10 minút, kým linecké nezozlátne.
04.
Vychladnuté pečivo zlepte citrónovým krémom a dozdobte práškovým cukrom.
Zdroj: www.prozeny.cz