Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vplyv pitia instantnej kávy na zdravie: Najnovšie štúdie a odporúčania

reklama:
Vplyv pitia instantnej kávy na zdravie
Vplyv pitia instantnej kávy na zdravie: Najnovšie štúdie a odporúčania Foto: depositphotos.com

Instantná káva získava na popularite, ale sú jej účinky na zdravie porovnateľné s klasickou mletou kávou? Odborné štúdie odhaľujú prekvapivé fakty o vplyve, ktorý môže mať na naše zdravie pravidelné pitie instantnej kávy.

V posledných rokoch zaznamenala instantná káva výrazný nárast popularity, čo spôsobilo pokles konzumácie tradičnej tureckej kávy, považovanej za potenciálne škodlivú. Nedávne štúdie naznačujú, že pitie jedného až troch šálok espressa denne môže byť prospešné, ale ostáva otázka, či to platí aj pre instantné varianty.

Základným krokom výroby instantnej kávy je praženie kávových zŕn, podobne ako u zrnkovej alebo mletej kávy. Pražené zrná sú následne sparované a sušené alebo zmrazené na výrobu granúl alebo prášku. Tento proces umožňuje pripraviť nápoj len zaliatím horúcou vodou.

Hlavné rozdiely medzi instantnou a mletou kávou spočívajú v obsahu vody a kofeínu. Podľa doktora J. W. Langera z Institute of Scientific Information on Coffee, instantná káva obsahuje menej kofeínu, čo môže byť nevýhodou pre ľudí využívajúcich kávu na zvýšenie krvného tlaku.

Avšak významným plusom je, že instantná káva obsahuje podobné množstvo antioxidantov ako mletá káva, čo znamená, že môže znižovať riziko vzniku cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení a niektorých druhov rakoviny. Napriek tomu má instantná káva vyšší obsah akrylamidu, chemické látky považovanej za karcinogénnu, avšak množstvá prítomné v káve sú považované za neškodné.

Výskumy ukázali, že pitie instantnej kávy môže znížiť riziko predčasného úmrtia a kardiovaskulárnych ochorení. Na druhej strane, dlhodobá konzumácia tureckej kávy alebo kávy pripravovanej french press metódou môže byť zdraviu škodlivá.

Hoci chuť instantnej kávy môže byť pre niektorých menej príťažlivá, z hľadiska ceny sa už nelíši od zrnkovej alebo mletej kávy. Ak ste si na pitie instantnej kávy už zvykli, môžete v tom pokračovať bez obáv o zdravotné riziká. Nezabúdajte však, že sladenie kávy cukrom môže zrušiť jej zdravotné benefity.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 16. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.