Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo sa stane, keď začnete jesť dve vajcia denne? Zaženiete alzheimera aj omladnete!

reklama:
Čo sa stane, keď začnete jesť dve vajcia denne?
Čo sa stane, keď začnete jesť dve vajcia denne? Zaženiete alzheimera aj omladnete! Foto: www.freepik.com

Dlho sa tradovalo, že vajcia zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, a teda škodia zdraviu. Dnes vieme, že sú naopak veľmi zdravé a je dobré ich do jedálnička zaradiť. Urobte to. Jedzte dve vajíčka denne a sledujte na sebe skvelé zmeny.

Vajcia organizmu poskytujú množstvo kvalitných bielkovín, vitamínov, minerálov a ďalších veľmi prospešných mikroživín. Nie je teda divu, že ich konzumácia telu prospieva v mnohých smeroch.

„Vaječné proteíny sú cenné predovšetkým pre svoj vysoký obsah aminokyselín. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie má vaječná bielkovina najvyššiu stráviteľnosť. Preto sú vajcia nielen dôležitou potravinou pre športovcov, ale majú aj iné pozitívne účinky na zdravie. Vďaka obsahu cenných látok vyskytujúcich sa v žĺtku môžu vajíčka stimulovať aj vývoj mozgu a zlepšiť koncentráciu,“ hovorí fitness trénerka a výživová poradkyňa Alena Viedenská a dopĺňa, že je veľmi dôležité vyberať vajcia naozaj kvalitné, najlepšie z ekologického chovu. Viete, čo sa stane, keď budete jesť dve vajíčka denne?

Schudnete ľahšie

Domnienka výživárov, že vajcia škodia zdraviu najmä kvôli vysokému cholesterolu, už dávno padla. Dnes sa vie, že je výživová hodnota vajíčok obrovská a v jedálničku by chýbať nemala – a zvlášť keď sa snažíte mať pod kontrolou svoju hmotnosť. Vajcia sú ideálne ráno: dodajú telu dostatok energie, nadlho zasýtia a v kombinácii s nízkokalorickou stravou údajne podporujú aj samotné chudnutie. Ľuďom, ktorí raňajkujú vajcia, sa darí zhadzovať až dvakrát rýchlejšie ako tým, ktorí sa odbudnú napríklad nízkotučným jogurtom, alebo si naopak dajú niečo pekne sladké.

„Pri snahe o redukciu váhy sa odporúča jesť najmä bielky, ktoré obsahujú minimum tuku, a naopak vysoké množstvo proteínu,“ radí Alena Přídová, hlavná výživová poradkyňa Naturhouse. Väčšinu ostatných dôležitých látok však obsahuje žĺtok. „Najmä cenné vitamíny A, D, E, skupinu B a minerály vápnik, fosfor, draslík, železo a zinok. Tieto látky robia z vajca potravinu, ktorá podporuje imunitu aj činnosť mozgu, zlepšuje vlasy, pleť aj zrak a pomáha nám v boji proti vysokému tlaku aj cholesterolu,“ dopĺňa odborníčka.

Zaženiete alzheimera aj rakovinu prsníka

Vaječné žĺtky sú najbohatším zdrojom cholínu. Je to základná látka pre dobrú funkciu mozgu, a preto je jeho nedostatok spájaný napríklad s Alzheimerovou chorobou. Dlhodobý deficit cholínu môže spôsobiť bolesti hlavy, zábudlivosť a zvyšuje sa aj riziko psychiatrických ochorení, ktoré sú previazané s poruchami pamäti. Podľa odborníkov majú ženy vďaka pravidelnej konzumácii vajec až o 18 percent menšie riziko vzniku rakoviny prsníka.

Skrásniete a omladnete

Slepačie vajcia sú bohaté aj na karotenoid luteín, vitamíny B7 (biotín) a B12. Spolu s proteínmi z bielka prispievajú k posilneniu vlasov a kože. Podľa výskumu holandských vedcov sa pri pravidelnej konzumácii vajec zlepšuje pleť: takmer 90 percentám testovaných žien zmizli pigmentové škvrny a ich koža vyzerala hladšia. Mužom sa zase viditeľne vyhladili vrásky okolo očí. Nedostatok biotínu prispieva k stenčeniu a vypadávaniu vlasov, rôznym druhom kožných zápalov alebo plesňovým infekciám nechtov či kože.

Ochránite zrak pred šedým zákalom

Luteín sa zase viaže na oči – hromadí sa v sietnici a likviduje tu voľné radikály. „Antioxidanty obsiahnuté vo vajciach pomáhajú chrániť oči pred poškodením od slnečného žiarenia a pôsobia ako prevencia slepoty alebo šedého zákalu,“ potvrdzuje Alena Viedenská.

Budete vitálnejší a zdravší

Vitamíny obsiahnuté vo vajciach sa podieľajú aj na tvorbe pohlavných hormónov. Kyselina listová znižuje riziko poškodenia plodu počas tehotenstva a pomáha vytvárať červené krvinky, na ktoré sa viaže kyslík – vďaka tomu je organizmus dobre okysličený a celkovo lepšie funguje.

Mýty o škodlivosti vajec kvôli zvyšovaniu cholesterolu sú už mnohokrát vyvrátené. Vedci zistili, že pri konzumácii dvoch až troch vajíčok denne sa v krvi dvíha iba hladina skôr neškodného HDL cholesterolu. Ten, ktorý telu škodí, je LDL cholesterol. A proti nemu sú vajíčka skvelou zbraňou: žĺtky obsahujú lecitín, ktorý dokáže hladinu zlého cholesterolu znížiť, ďalej je dôležitý pre mozog aj pečeň a navyše pomáha pri chudnutí. Vajcia obsahujú aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré zmenšujú hladinu triglyceridov a redukujú tak riziko kardiovaskulárnych chorôb. Vitamín D zase pomáha lepšie absorbovať vápnik, čím posilňuje kosti a zuby.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 6. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.