Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kakao a čokoláda ako superpotraviny

reklama:
čokoláda
Foto: www.gettyimages.com

Čokoláda je považovaná za hriešnu potravinu, ani kakao nemá príliš dobrú povesť. Je pravda, že nie je čokoláda ako čokoláda. Pokiaľ si kúpite upravenú čokoládu z prímesí cukru a nezdravých tukov, potom naozaj skôr škodí než prospieva. Ako teda spoznať tú správnu čokoládu alebo kakao? Môžem si tieto potraviny sama vyrobiť?

Základom kakaa aj čokolády sú kakaové bôby bohaté na antioxidanty. Kakaový bôb je semeno schované vo vnútri bielej sladkej dužiny plodu kakaovníka. V každom kakaovom bôbe je 20-50 semien fialovej farby výrazne horkej chuti. Kakaovú chuť aj farbu získavajú až ďalším spracovaním. Kakaové bôby patria medzi superpotraviny svojimi nutričnými hodnotami. Sú plné bielkovín, sacharidov, minerálnych látok a vitamínov. Dôležitý pre zachovanie týchto živín je spôsob spracovania. Aj vysokopercentná čokoláda nemusí byť zdraviu prospešná.

Kakaové produkty

Využiť môžete aj kakaové bôby sladené nejakým prírodným sladidlom. Pridať ich môžete do smoothie, kaší aj domácej zmrzliny.

Kakaová pasta – jedná sa o rozdrvené kakaové bôby usušené na pastu, takže si zachová všetky živiny. Z tejto pasty je možné pripraviť napríklad kakao.

Kakaové maslo – čistý tuk z kakaových bôbov, využíva sa na výrobu čokolády, praliniek, do kaší aj do kozmetických produktov.

Kakaový prášok – vedľajší produkt získaný pri výrobe kakaového masla. Používa sa na výrobu čokolády aj do rôznych sladkých receptov.

Čokoláda – tie lacné kupované v obchodoch sa vyrábajú z kakaového prášku a rastlinného tuku, často chýbajú samotné kakaové bôby. Čokoládu si môžete vychutnať samotnú, pridať do zdravých receptov, vyrobiť pralinky či horúcu čokoládu. Fantázii sa medze nekladú.

Výhody pravej čokolády a kakaa

Okrem vyššie spomínaných výživových hodnôt, kedy kakaové bôby obsahujú okolo 300 rôznych zdraviu prospešných látok, má čokoláda aj ďalšie benefity. Pravá čokoláda uspokojí vaše chute na sladké, aj keď je horká. Dopriať si ju môžete aj v prípade, že preferujete vegánsku stravu. Na trhu existujú nielen bio, ale aj raw čokolády, pokiaľ holdujete živej strave.

Pravá čokoláda prospeje vášmu zdraviu a môžete si ju dopriať pokojne každý deň. Okrem zdraviu prospešných látok pôsobí čokoláda na jasnú myseľ, prináša pozitívne a jasné myslenie. Vďaka pocitom šťastia, ktoré pojedanie čokolády či pitie kakaa navodzuje pôsobí aj ako prírodné antidepresívum. Kakao obsahuje veľké množstvo minerálnych látok vrátane dôležitého horčíka. Horčík má pozitívny vplyv na vysoký krvný tlak, srdcové choroby, kĺbové problémy a rednutie kostí. Vitalitu srdca podporujú aj obsiahnuté esenciálne oleje, ktoré sú zastúpené oi aj v olivovom oleji.

Doprajte si kakao pri tanci, relaxácii aj pohybe. Okrem zložky kofeínu aj lepšie prekrvuje organizmus, uvoľňuje svaly a rozširuje cievy. Dochádza tak k lepšiemu okysličovaniu všetkých orgánov. Ak máte vy alebo vaše deti virózu, doprajte si kvalitnú čokoládu. Kakao podporuje akútne aj chronické dýchacie problémy. Vďaka obsiahnutým antioxidantom pomáha pri regenerácii organizmu, chráni pred UV žiarením, zmierňuje prejavy starnutia, znižuje riziko ochorenia kĺbov atď. Má výraznejšie účinky ako červené víno, zelený čaj či lesné ovocie.

Výroba čokolády

Kakaové bôby sa pražia, v prípade raw čokolády sa spracovávajú za nízkych teplôt. Potom sa rozdrví a zbaví tenkej šupky. Tieto očistené a drvené kakaové bôby sa nazývajú nibsy. Nibsy sa potom nasypú do veľkých mlynov, kde sa pár dní drví na menšie čiastočky až na jemnú pastu, ktorá sa nechá vysušiť. Pravá čokoláda má teda rovnaké výživové hodnoty ako kakaové bôby.

Ako sa vyrába nekvalitná čokoláda? Bežne dostupné čokolády (aj niektoré vysokopercentné) sa často spracovávajú z nekvalitných bôbov, preto prechádzajú procesom alkalizácie. Ide o chemický proces, ktorý síce „upraví“ chuť čokolády, ale tiež zničí všetky prospešné látky. Pri kakaových práškoch legislatíva uvádza, že musí obsahovať informáciu o alkalizácii. Také kakao sa predáva ako holandské kakao, alebo je informácia priamo na obale – alkalizované kakao, prípadne obsahuje alkalizačné činidlo, často sa jedná o regulátor kyslosti uhličitan draselný. Na rozdiel od prášku nie je nutné informovať zákazníkov, či čokoláda prešla alkalizáciou. Pokiaľ vám príde, že máte na čokoládu alergiu, objavia sa vám akné, pupienky či iné podráždenie, často ide skôr o citlivosť na alkalizačné činidlá.

Ako si vybrať kvalitnú čokoládu

Aj vysokopercentná čokoláda z obchodu môže byť alkalizovaná. Percento na čokoláde uvádza percento sušiny – kakaové maslo a kakao celkom. Nájdite si osvedčeného výrobcu čokolády, ktorý na obale uvádza, odkiaľ pochádzajú kakaové bôby a aká je ich odroda. Farba nemá byť čierna, ale tmavo hnedá s mierne červenými tónmi ako napríklad gaštany. Vyberte si kvalitnú čokoládu, ktorá je vyrobená z čistých kakaových bôbov bez pridaného cukru či ďalších chemických látok.

Výrobcovia masovo predávajúci čokolády často nahrádzajú kakaové maslo lacnými nekvalitnými tukmi a na zachovanie vysokého percenta pridajú veľký podiel alkalizovaného kakaa.
Kakao zo 100% čokolády

Lahodný nápoj z pravej čokolády otvára naše energetické centrá, teda čakry, a pôsobí ako afrodiziakum. Kakao sa užíva pri meditáciách aj rituáloch. Kako je medicína známa tisícročia, používaná už Máyi a Aztékmi v strednej Amerike.

Návod na prípravu kakaa:

Pripravte si zhruba 20 g 100% čokolády, zalejte teplým rastlinným či kravským mliekom a čokoládu rozpustite alebo rozmixujte pre našľahaný nápoj. Môžete dochutiť zdravším sladidlom ako kokosový cukor, datľový či javorový sirup, výborné a zdravé sladidlo je aj kokosový nektár. Podľa chuti alebo ročného obdobia je možné obohatiť nejakou superpotravinou alebo korením – medicinálne huby, maca prášok, škorica, vanilka, chilli, zázvor a pod. S korením to neprežeňte, stačí štipka. ktoré

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 13. septembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.