Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ľahký cestovinový šalát s kuracím mäsom

reklama:
Ľahký cestovinový šalát s kuracím mäsom
Ľahký cestovinový šalát s kuracím mäsom Foto: depositphotos.com

Keď sa povie šalát, mnohí si predstavia kopu zeleniny a za chvíľu hlad. To však nemusí vždy platiť. Najesť sa môžete dosýta ak tomu aj zdravo, stačí staviť na cestovinový šalát podľa nášho receptu. Kurča mu dodá bielkoviny, čerstvá zelenina a bylinky vôňu a chrumkavosť a vďaka avokádu je krémový aj bez majonézy.

Ingrediencie pre:
6 porcií
Pošírované kuracie prsia

2 ks kuracích pŕs
1 l vody
3 guličky nového korenia
6 guličiek celého čierneho korenia
3 plátky citróna
1 vetvička čerstvého ligurčeka
1/2 lyžičky soli

Zálievka

2 lyžice bieleho vínneho octu
1 štipka soli
1 štipka korenia
1 lyžička dijonskej horčice
50 ml extra panenského olivového oleja
1/2 lyžičky cukru

Šalát

300 g cestovín
1 ks červenej cibule
2 hrsti cherry paradajok
1 ks avokáda
1 zväzok čerstvej bazalky

V rámci úspor je vždy výhodnejšie kúpiť kura celé a potom ho rozdeliť na časti. Stehná môžete využiť do omáčok alebo upiecť, kosti sa skvele hodia na vývar a kuracie prsia pripravte aj samostatne, napríklad do tohto šalátu.

Postup
01.

Kuracie mäso vložte do rajnice, do ktorej sa zmestí tak akurát, a pridajte toľko vody, aby bolo úplne ponorené. Pridajte citrón, soľ, korenie a bylinky a pomaly priveďte takmer do varu. Teplotu udržujte pod bodom varu a zvoľna ťahajte podľa veľkosti mäsa asi 15 minút. Potom odstavte z ohňa a nechajte pod pokrievkou dôjsť aspoň 20 minút.

Tip: Kuracie prsia môžete pošírovať aj vo vývare, budú mať ešte lepšiu chuť. Alebo naopak – tekutinu z pošírovania použite ako základ na polievku alebo omáčku. Pridať môžete aj iné bylinky, skvelá je petržlenová vňať alebo čerstvý tymián.
02.

Na zálievku prešľahajte metličkou ocot, soľ, korenie, cukor a horčicu. Pomaly prilievajte olej a šľahajte, až sa vytvorí hustá emulzia.

Tip: Namiesto vínneho octu môžete použiť balzamikový alebo citrónovú šťavu. Keď máte radi jemnejšie chute, vymeňte dijonskú horčicu za iný druh.
03.

V dobre osolenej vode uvarte cestoviny (do šalátov rada používam drobnejšie druhy) „na skus“. Sceďte, nechajte ich poriadne odkvapkať, vo veľkej mise ich premiešajte s časťou zálievky a nechajte vychladnúť.

04.

Cibuľu nakrájajte na drobné prúžky, paradajky a avokádo na sústa a bazalku natrhajte na jednotlivé lístky. Vychladnuté kuracie prsia rozdeľte vidličkami na vlákna. Všetky suroviny pridajte k cestovinám, premiešajte, ochutnajte a prípadne dochuťte soľou, čiernym korením a zvyškom zálievky. Nechajte chvíľu rozležať a podávajte.

Tip: Tento šalát je najlepšie podávať ihneď, avokádo aj bazalka rýchlo strácajú na čerstvosti.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 19. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.