- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Toto obsahuje viac toxínov ako cigarety. Môže spôsobiť rakovinu pankreasu
Toto obsahuje viac toxínov ako cigarety. Môže spôsobiť rakovinu pankreasu
Aj ľudia, ktorí sa každý deň zdravo stravujú a vedú aktívny životný štýl, majú chvíľku slabosti a občas siahnu po nezdravej desiate. Niektoré z nich, aj keď sú konzumované sporadicky, môžu prispieť k rozvoju rakoviny. Pozrite sa, o aké produkty sa jedná. Olovrant, ktorý zvyšuje riziko rakoviny.
Klobása
Klobása milovaná mnohými ľuďmi môže mať na naše zdravie negatívny vplyv. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že konzumácia spracovaného mäsa je jedným z rizikových faktorov rakoviny. Podľa výskumu vykonaného vedcami zo Švédska môže konzumácia 50 g tohto typu produktu denne zvýšiť riziko rakoviny pankreasu až o 19 %. Ešte nebezpečnejšia je grilovaná klobása. Podľa odborníkov obsahuje 200 g grilovanej klobásy 100-krát viac toxínov ako 20 cigariet.
Popcorn z mikrovlnnej rúry
V záujme nášho zdravia by sme sa mali popcornu raz a navždy vzdať a nahradiť ho inými pochutinami. Balíček popcornu vhodného do mikrovlnnej rúry obsahuje kyselinu perfluoroktánovú. Výsledky vedeckých štúdií potvrdzujú, že táto látka má negatívny vplyv na reprodukčnú schopnosť. Diacetyl, ktorý dáva popcornu maslovú chuť, zase zvyšuje riziko rakoviny pľúc, obličiek a močového mechúra.
Konzervy
Konzumácia týchto potravín má svoje výhody. Majú dlhú životnosť, nízku cenu a sú ako stvorené na cesty. Je však potrebné pripomenúť, že pri výrobe konzerv sa používa bisfenol A (BPA), ktorý má karcinogénne vlastnosti. Pravidelný kontakt s touto chemikáliou zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny prostaty a prsníka, rovnako ako obezity a cukrovky 2. typu.
Sýtené nápoje
Už dlhšiu dobu je známe, že sýtené nápoje obsahujú značné množstvo cukru a konzervačných látok, čo nemá pozitívny vplyv na naše zdravie. Obsahujú aj 4-metylimidazol, ktorý podporuje vznik rakoviny pankreasu. Niektoré štúdie ukazujú, že pitie 500 ml sýtených nápojov zdvojnásobuje riziko vzniku tejto rakoviny.
Zemiakové hranolky
Táto lahodná desiata je bohatým zdrojom soli, konzervantov a nebezpečných trans-tukov. Nie je to však jediný dôvod, prečo by sme mali tento produkt raz a navždy vyradiť z dennej ponuky. Čipsy tiež obsahujú karcinogénnu chemickú látku zvanú akrylamid. Táto škodlivá látka je prítomná aj v cigaretách. Jeho konzumácia môže prispieť k rozvoju rakovinových buniek v tráviacom trakte.