Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zelený hrášok odbúra stres, zníži krvný tlak aj cholesterol! Zaraďte ho do svojho jedálnička

reklama:
Zelený hrášok odbúra stres, zníži krvný tlak aj cholesterol!
Zelený hrášok odbúra stres, zníži krvný tlak aj cholesterol! Zaraďte ho do svojho jedálnička Foto: www.freepik.com

Zelený hrášok teraz dostanete snáď v každej predajni zeleniny. Ak ste ho ešte nejedli, mali by ste to zmeniť. Zelený hrášok je totiž nielen chutný, ale aj veľmi zdravý.

Na sladkých zelených bobuľkách si rady v záhrade pochutnávajú malé deti, ale ani dospelí by sa zelenému hrášku nemali vyhýbať. Ide totiž o zásobáreň vitamínov a ďalších prospešných látok. Možno budete prekvapení, čo všetko hrášok dokáže s ľudským zdravím.

Koktail vitamínov

Hrášok obsahuje veľa bielkovín, vlákniny a taktiež sacharidov. Práve preto si ho s veľkou obľubou doprajú najmä športovci po tréningu alebo ťažšej fyzickej aktivite. Hrášok je však bohatý aj na kyselinu listovú, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6) a vitamíny C, E, K. V jednej šálke hrášku nájdete 44% vitamínu K. V hrášku ale nájdete aj minerálne látky: draslík, fosfor , horčík, sodík, vápnik, zinok alebo meď.

Čerstvý hrášok si môžu dopriať nielen športovci alebo vegetariáni, ale prospešný je aj pre dojčiace a tehotné ženy, deti, diabetikov, ľudí so srdcovým ochorením alebo poruchami trávenia.

Zdravotné účinky hrášku

  • napomáha znižovať cholesterol
    ľahko znižuje krvný tlak
    podporuje činnosť pankreasu
    slúži ako prevencia osteoporózy
    posilňuje vlasy, kosti, svaly, nervy aj srdce
    posilňuje obranyschopnosť
    prospieva očiam
    predchádza tvorbe vrások
    reguluje krvný cukor
    funguje ako prevencia rakoviny žalúdka

Hrášok vs. hrach

Nepleťte si ale hrášok s hrachom. Na prvý pohľad veľmi podobné slová sa v realite dosť líšia. Za hrášok totiž možno označiť iba nezrelé semená rastliny hrachu siateho alebo dreňového. Rozdiel medzi hráškom a hrachom je predovšetkým v nutričných hodnotách. Zatiaľ čo v hrášku nájdete väčší podiel vitamínov, pri hrachu sa stretnete s viacerými bielkovinami.

Prospešný pre človeka je v oboch podobách. Čerstvý hrášok obsahuje 80% vody. Po usušení má hrach iba 10% vody. Sušením sa zmení nielen pomer vitamínov, minerálov, sacharidov a bielkovín, ale vzrastie aj jeho energetická hodnota. Čerstvý hrášok obsahuje viac vitamínov rozpustných vo vode, predovšetkým C a K, ale menej minerálnych látok. A pozor! Sterilizovaním stráca hrášok až polovicu svojich vitamínov.

Tip do kuchyne

Pokiaľ sa rozhodnete hrášok tepelne spracovať a nechcete, aby varením stratil svoju sviežu zelenú farbu, stačí použiť jeden z nasledujúcich fígľov. Hrášok krátko povarte v slanej vode a prudko schlaďte. Potom ho pridajte do pripravovaného pokrmu. Rýchlejším variantom je pridať do vody, v ktorej sa hrášok varí, pol lyžičky jedlej sódy.

Zdroj: styl.instory.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 25. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.