- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Žihľavové pesto- Prekvapí svojou chuťou a je to vitamínová bomba!
Žihľavové pesto- Prekvapí svojou chuťou a je to vitamínová bomba!
Bazalkové pesto je všeobecne známe, ale skúste ho pre zmenu pripraviť zo žihľavy, je totiž zdravá a jej chuť vás najskôr milo prekvapí.
Žihľava dvojdomá sa v kuchyni používa hlavne pri príprave jarnej plnky, ale jej možnosti sú oveľa širšie. Jednou z nich je práve žihľavové pesto, ktoré má sviežu chuť, je zdravé a môžete ho napríklad miešať do cestovín alebo s ním ochutiť domáce nátierky.
Žihľavu nájdete v prírode, teraz navyše narastajú nové jarné rastliny, ktoré sú pre zber ideálne. Obsahuje vitamín C, horčík, draslík, železo, vápnik, fosfor, rutín, chlorofyl, kyselinu kremičitú a ďalšie prospešné látky.
Recept na žihľavové pesto
Na žihľavové pesto budete potrebovať:
zväzok mladých žihľáv
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica píniových orieškov alebo nasekaných mandlí
50 ml slnečnicového oleja
50 ml kvalitného extra panenského olivového oleja + na zaliatie pesta v pohári
2 lyžice nastrúhaného parmezánu
soľ a korenie, pridať môžete aj mleté chilli papričky
Ako na to?
Žihľavy opláchnite a minútu povarte, na sitku ich schlaďte studenou vodou a vyžmýkajte. Dajte ich do mixéra a pridajte cesnak, oleje, parmezán, korenie, soľ a prípadne aj chilli. Rozmixujte dohladka a primiešajte píniové oriešky. Pestom naplňte malé dokonale čisté poháre (cca 4 cm pod vrch), dolejte asi 1 cm olivového oleja a zaviečkujte. Vydrží takto až niekoľko týždňov.
Zdroj: www.marianne.cz