Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vyhnite sa týmto bežným činnostiam, ktoré môžu poškodzovať chrbticu

reklama:
Vyhnite sa týmto bežným činnostiam, ktoré môžu poškodzovať chrbticu

Chrbtica je kľúčovou súčasťou pohybového aparátu každého človeka. Pokiaľ nefunguje správne, môže to mať celý rad nepríjemných následkov. Z toho dôvodu sa oplatí starať sa o zdravie chrbtice a dávať si pozor na týchto niekoľko vecí, ktoré môžu viesť k jej poškodeniu.

Nosenie len jednej ťažkej tašky s nákupom

Pravidelne celý nákup dávate len do jednej tašky, ktorú následne nesiete v jednej ruke cestou z obchodu? V takom prípade si zarábate na nepríjemný problém s chrbtom. Tým, že ťažkú ​​tašku nesiete iba v jednej ruke, totiž vychyľujete chrbticu zo svojej prirodzenej osi a nadmerne posilňujete svalstvo iba na jednej strane. Až nabudúce pôjdete na nákup, radšej zhotovené veci rozdeľte do dvoch tašiek, nech ste vyvážení a súbežne posilňujete obe strany chrbtových svalov.

Nedostatočný alebo zlý odpočinok

Zdraviu chrbtice veľmi prospieva ležanie na chrbte na rovnom podklade alebo mať kvalitný matrac. Namáhaným chrbtovým svalom ešte viac odľahčíte, keď si v rámci odpočinku dáte nohy nahor. Snažte sa túto metódu uplatňovať aspoň pred spaním a uvidíte, že vďaka času strávenému ležaním urobíte niečo dobré pre svoj chrbát.

Ohnutá pozícia pri umývaní podlahy

Pokiaľ umývate podlahu v skrčenej polohe a hrbíte sa, opäť nejde o nič dobré pre váš chrbát. Než takto vyčistíte celý byt či dom, dáte si poriadne do tela a na druhý deň môžete pozorovať bolesť chrbta. Radšej skúste umývanie podlahy s mopom, ktorý bude mať dostatočne vysokú násadu, aby umožňoval rovné držanie. Pôjde vám to rýchlejšie a ešte bez bolestí.

Viazanie šnúrok

Ďalšou každodennou činnosťou, pri ktorej sa hrozne hrbíme, je viazanie šnúrok. Pokiaľ sa ohnete, máte chrbát vo veľmi neprirodzenej pozícii. Nabudúce tak radšej vyskúšajte spôsob, kedy si sadnete a nohu vytiahnete smerom nahor pre zaviazanie šnúrok. Spočiatku to možno bude vyžadovať trochu cviku, ale po čase si zvyknete. Ide síce len o pár minút, ale tento čas sa za mnoho dní nasčíta a vaša chrbtica určite poďakuje.

Nosenie kabeliek alebo batohu na jednom ramene

Princíp je podobný ako v prípade nosenia nákupnej tašky len v jednej ruke. Ide o to, že záťaž by mala byť rovnomerne rozložená. V opačnej situácii dochádza k posilneniu svalstva na jednej strane na úkor strany druhej. To vedie k vychýleniu a následným bolestiam chrbtice, ktorých sa veľmi ťažko zbavuje.

Časté používanie mobilného telefónu

Problém v tomto prípade nastáva hlavne vo chvíli, keď často čítate správy alebo prechádzate novinky na internete. Pri chôdzi alebo sedení je hlava v tejto pozícii tlačená dole, čo kladie obrovské nároky na krčnú chrbticu. Tá je tým pádom značne zaťažovaná, takže sa nie je čomu diviť, že sa objavujú nepríjemné bolesti.

Ďalšie činnosti nevhodné pre zdravie chrbtice

  • Hrbenie sa pri umývaní riadu
  • Nerovný postoj pri čistení zubov
  • Odnímanie predmetov umiestnených vyššie ako vaše telo
  • Dlhodobé státie
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.