Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Počítate kalórie a napriek tomu priberáte? Prečo to tak je?

reklama:
Počítate kalórie a napriek tomu priberáte? Prečo to tak je?
Počítate kalórie a napriek tomu priberáte? Prečo to tak je? Foto: www.freepik.com

Diéta založená na počítaní kalórií vyzerá jednoducho a logicky. Má na svojej strane fyziku aj matematiku: toľko a toľko ste dodali, toľko a toľko ste vydali, nikde nie je nič naviac. Tak prečo nechudnete? Možno je to v skrytých kalóriách. Tie totiž dokážu sebazdravší šalát pokojne premeniť na kalorickú bombu. Najmä ak jete niekde vonku a neviete presne, z čoho sa objednané jedlo skladá. Radili sme sa s dietológmi, ktorí nám povedali, ako vypočítať skryté kalórie a ktorým potravinám sa určite vyhnúť.

Kde sa ukrývajú skryté kalórie?

Skryté kalórie sú také, ktoré neberiete do úvahy keď premýšľate, či ste dodržali predpísaný denný rozpis. Najčastejšie k tomu dochádza preto, že nepoznáte presné zloženie, podceňujete kalorický obsah niektorej zo zložiek jedla a nevenujte pozornosť metóde tepelného spracovania. Týka sa to všetkých, ktorí sa nestravujú doma.

Metóda tepelnej úpravy. Mnoho ľudí netuší, že kalorický obsah je do značnej miery určený technológiou varenia. Najhoršie je vyprážanie. Napríklad 100 gramov varených zemiakov predstavuje 90 kcal, rovnaké množstvo zemiakovej kaše 100 kcal, zemiakov vyprážaných na panvici už 180 kcal, no a obľúbené hranolky v rovnakom množstve nám dajú 280 kcal. Prioritou by malo byť varenie, dusenie, grilovanie, zapekanie a varenie v pare. Lenže aj tu môže byť háčik – v jedálni či reštaurácii niektorej časti pokrmu, ktorý je označovaný ako dusený – napríklad zeleninový guláš – alebo varený – napríklad polievka – môžu byť predsmažené, aby lepšie chutili. Obsah kalórií tým však narastá.

Omáčky. Často tiež vyberáme jedlo podľa jeho hlavných súčastí. Takže si objednávame chudé mäso v mrkve alebo šalát z čerstvej zeleniny bez toho, aby sme premýšľali o omáčke. Ako sa ukazuje, práve ona je tou najzáludnejšou zložkou, napríklad pri šalátoch. Majonéza a kečup, syr alebo horčičná omáčka pridávajú ďalších 300-500 kalórií. Pozor si treba dať aj na rôzne smotanové zálievky a dipy. Pri ich príprave sa používa nielen smotana, ale aj zásmažka z bielej múky alebo škrob, tuky, ktoré ostali po pečení mäsa či rýb – tie sú niekedy nahradzované ešte niečím iným, lacnejším. A koniec koncov aj tá mrkva nemá rovnaké hodnoty – záleží na stupni tepelného spracovania.

Prospešné, ale kalorické. Ďalšou škárou, ktorou k nám kalórie prenikajú, je mylné presvedčenie, že jedlo, ktoré je považované za extra zdravé, je nutne aj nízkokalorické. Ľudia sa domnievajú, že rastlinné oleje, med, orechy, mandle alebo müsli sú nízkokalorické, ale tak to nie je. Neznamená to snáď, že by sme ich nemali jesť. Isteže sú oveľa zdravšie orechy ako žemľa. Nesmieme však podceniť ich kalorickú hodnotu. A tá nebýva malá.

Skrytý cukor. Hlavným nepriateľom tých, ktorí chcú schudnúť a vlastne každého, kto si chce zachovať zdravie, je cukor. Ešte stále to pre mnohých ľudí končí tým, že si nedajú dezert. Snáď ešte si odoprejú limonádu. Lenže bohužiaľ, cukor je dnes úplne všade. Výrobcovia ho dávajú do všetkého. Na zlepšenie chuti sa pridáva do potravín, ktoré sú vnímané ako diétne (jogurty, tvaroh). Nájdeme ho v pokrmoch a výrobkoch, kde by ho nikto neočakával. Napríklad v údeninách, niektorých polievkach a hotových jedlách vôbec. Odborníci jednoznačne radia nekupovať polotovary, instantné výrobky, dehydrované produkty a vôbec vysoko priemyselne spracovávané potraviny. Obmedzte sa na základné potraviny prírodného pôvodu.

Môžete si nízkokalorické jedlo objednať? V reštaurácii sa síce môžete opýtať čašníka, na akom tuku je jedlo pripravené, či je v ovocnom čaji cukor, ako je ryba vyprážaná (na grile alebo na masle) a ako bola pripravená omáčka. Vždy však existuje riziko, že to nemusí vedieť alebo že nebude ochotný vám to oznámiť. Počítajte radšej s tým, že v zálievke na šaláte môže byť viac tuku a sacharidov ako v toastoch, ktoré ste si ráno odopreli.

Pri počítaní kalórií nezabudnite na to najdôležitejšiu – vyváženú stravu. Zdravie je koniec koncov dôležitejšie ako ideálna postava.

Zdroj: www.prokondici.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 1. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.