- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Zdravotné výhody vlákniny a jej úloha pri chudnutí
Zdravotné výhody vlákniny a jej úloha pri chudnutí
Viete, koľko vlákniny by ste mali skonzumovať denne a ako presne vám pomôže nielen pri udržiavaní zdravia, ale aj pri chudnutí? Mnohí z nás tento zázrak stravy stále podceňujú. Prečítajte si, prečo je vláknina nevyhnutnou súčasťou vašej diéty a ako zvýšiť jej príjem efektívne a chutne.
Hovorí sa, že vláknina je kľúčom ku zdraviu a efektívnemu chudnutiu, no mnohí z nás jej zanedbávajú dostatočný príjem. Podľa odborníčky na výživu Ing. Moniky Bartolomějovej, ktorá pôsobí v sieťi výživových poradní Svět zdraví, by dospelí mali denne prijať 20–35 gramov vlákniny. Najlepšie ju získate z neupravených potravín ako je čerstvá zelenina, ovocie a ďalšie prírodné zdroje. Tereza Havrlandová, zakladateľka Lifefood, odporúča pridávať do jedálnička lněné semienka, ktoré obsahujú až 45 g vlákniny na 100 gramov.
Existujú dva typy vlákniny – rozpustná a nerozpustná. Každý typ má svoje špecifické funkcie, ako napomáhanie tráveniu, regulácia hladiny cukru v krvi a podpora sýtosti, čo je ideálne pri chudnutí. Významnou funkciou vlákniny je tiež detoxikácia organizmu a prevencia proti rakovine čriev.
Avšak treba dbať na to, aby sme vlákniny nekonzumovali príliš mnoho, pretože jej nadbytok môže viesť k tráviacim ťažkostiam, ako sú nadúvanie a zápcha.
Pomocník pri chudnutí
„Medzi hlavné benefity vlákniny patrí zvyšovanie objemu v zažívacom trakte a vyvolávanie pocitu sýtosti, čo predstavuje nielen v diéte neoceniteľného pomocníka,“ hovorí hlavná nutričná špecialistka Ing. Monika Bartolomejová a dodáva, že vláknina pomáha v boji s obezitou, cukrovkou aj vysokou hladinou cholesterolu. Pozitívne účinky má konzumácia vlákniny aj pri liečbe zápchy a hemoroidov. Preto ten, kto sa rozhodol chudnúť, by mal do svojho jedálnička zaradiť potraviny s vysokým obsahom vlákniny, čo je čerstvá zelenina a ovocie, raw sušené ovocie (marhule, slivky, figy), raw oriešky (mandle, pistácie, lieskové, pekanové), ďalej chia, ľanové a konopné semienka, strukoviny a celozrnné obilniny.
Zbaví vás toxínov
Obrovským benefitom vlákniny je to, že na seba viaže vodu a zväčšuje obsah našich čriev. Vláknina nasáva do čriev vodu a zväčšuje tak ich obsah, vďaka čomu nielenže riedi toxíny, ale hlavne urýchľuje priechod hmôt, čím napomáha regulácii vylučovania. Pravidelné vylučovanie je základným bodom v prevencii karcinómu čriev, ktorého výskyt je v dnešnej dobe na vzostupe. Vlákninu vo svojom jedálničku ocenia aj športovci, čo potvrdzuje aj hlavná trénerka Mgr. Katarína Hollerová z fitness centra pre ženy Contours, ktorá uvádza ako ďalšie jej pozitívum spomalenie rýchlosti vstrebávania sacharidov, prípadne reguláciu hladiny krvného cukru a zabraňovanie vstrebávaniu cholesterolu.
Avšak aj keď má vláknina toľko pozitív, nemali by ste sa jej až prejedať, pretože nadmerné množstvo vlákniny môže spôsobiť zažívacie ťažkosti, pocity nadúvania, hnačku či zápchu.