Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zdravotné výhody vlákniny a jej úloha pri chudnutí

reklama:
Zdravotné výhody vlákniny a jej úloha pri chudnutí
Zdravotné výhody vlákniny a jej úloha pri chudnutí Foto: www.freepik.com

Viete, koľko vlákniny by ste mali skonzumovať denne a ako presne vám pomôže nielen pri udržiavaní zdravia, ale aj pri chudnutí? Mnohí z nás tento zázrak stravy stále podceňujú. Prečítajte si, prečo je vláknina nevyhnutnou súčasťou vašej diéty a ako zvýšiť jej príjem efektívne a chutne.

Hovorí sa, že vláknina je kľúčom ku zdraviu a efektívnemu chudnutiu, no mnohí z nás jej zanedbávajú dostatočný príjem. Podľa odborníčky na výživu Ing. Moniky Bartolomějovej, ktorá pôsobí v sieťi výživových poradní Svět zdraví, by dospelí mali denne prijať 20–35 gramov vlákniny. Najlepšie ju získate z neupravených potravín ako je čerstvá zelenina, ovocie a ďalšie prírodné zdroje. Tereza Havrlandová, zakladateľka Lifefood, odporúča pridávať do jedálnička lněné semienka, ktoré obsahujú až 45 g vlákniny na 100 gramov.

Existujú dva typy vlákniny – rozpustná a nerozpustná. Každý typ má svoje špecifické funkcie, ako napomáhanie tráveniu, regulácia hladiny cukru v krvi a podpora sýtosti, čo je ideálne pri chudnutí. Významnou funkciou vlákniny je tiež detoxikácia organizmu a prevencia proti rakovine čriev.

Avšak treba dbať na to, aby sme vlákniny nekonzumovali príliš mnoho, pretože jej nadbytok môže viesť k tráviacim ťažkostiam, ako sú nadúvanie a zápcha.

Pomocník pri chudnutí

„Medzi hlavné benefity vlákniny patrí zvyšovanie objemu v zažívacom trakte a vyvolávanie pocitu sýtosti, čo predstavuje nielen v diéte neoceniteľného pomocníka,“ hovorí hlavná nutričná špecialistka Ing. Monika Bartolomejová a dodáva, že vláknina pomáha v boji s obezitou, cukrovkou aj vysokou hladinou cholesterolu. Pozitívne účinky má konzumácia vlákniny aj pri liečbe zápchy a hemoroidov. Preto ten, kto sa rozhodol chudnúť, by mal do svojho jedálnička zaradiť potraviny s vysokým obsahom vlákniny, čo je čerstvá zelenina a ovocie, raw sušené ovocie (marhule, slivky, figy), raw oriešky (mandle, pistácie, lieskové, pekanové), ďalej chia, ľanové a konopné semienka, strukoviny a celozrnné obilniny.

Zbaví vás toxínov

Obrovským benefitom vlákniny je to, že na seba viaže vodu a zväčšuje obsah našich čriev. Vláknina nasáva do čriev vodu a zväčšuje tak ich obsah, vďaka čomu nielenže riedi toxíny, ale hlavne urýchľuje priechod hmôt, čím napomáha regulácii vylučovania. Pravidelné vylučovanie je základným bodom v prevencii karcinómu čriev, ktorého výskyt je v dnešnej dobe na vzostupe. Vlákninu vo svojom jedálničku ocenia aj športovci, čo potvrdzuje aj hlavná trénerka Mgr. Katarína Hollerová z fitness centra pre ženy Contours, ktorá uvádza ako ďalšie jej pozitívum spomalenie rýchlosti vstrebávania sacharidov, prípadne reguláciu hladiny krvného cukru a zabraňovanie vstrebávaniu cholesterolu.

Avšak aj keď má vláknina toľko pozitív, nemali by ste sa jej až prejedať, pretože nadmerné množstvo vlákniny môže spôsobiť zažívacie ťažkosti, pocity nadúvania, hnačku či zápchu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 19. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.