Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zdravý nápoj vďaka kombuche! Vypestujte si ju

reklama:
Zdravý nápoj vďaka kombuche! Vypestujte si ju
Zdravý nápoj vďaka kombuche! Vypestujte si ju Foto: www.freepik.com

Hovorí sa o ňu ako o hube, ale pritom jej nie je. To však neuberá na sile nápoju, ktorý pripraví z obyčajného čaju a cukru. Kombucha sa preto teší čoraz väčšej pozornosti.

Kombucha mala byť známa už okolo roku 220 pnl, pričom už vtedy vraj v severovýchodnej Číne poznali jej pozitívne účinky na ľudské zdravie. A tie skutočne má, pretože kombuchový nápoj je vďaka ľahkej fermentácii plný antioxidantov a probiotík. Pomáha udržiavať správnu rovnováhu črevnej mikroflóry, takže zlepšuje trávenie a podporuje vstrebávanie živín. Posilňuje imunitu, dodáva energiu a podporuje detoxikáciu.

Ale pozor: nič sa nemá preháňať. Aj keď je kombuchový nápoj zdravý, pri nadmernej konzumácii by mohol mať preháňavý účinok. Na začiatok stačí pohár ráno, až si na kombuchu zvyknete, môžete pridať ešte ďalší večer.

Čo je to kombucha?

Kombucha vyzerá trochu ako huba, za ktorú je niekedy chybne považovaná a na prvý pohľad sa môže zdať ľahko slizká. No, vlastne možno aj na ten druhý, avšak na prácu s ňou sa dá zvyknúť a svojimi účinkami zvláštnu štruktúru „splatí“. Tvorí ju spoločenstvo octových baktérií a niekoľkých druhov kvasiniek.

Pre začiatočníkov sa hodí čaj oolong a zelený

Na prvé zoznamovanie s kombuchou je dobré začať s čajom oolong a zeleným. Použiť sa dá tiež čierny čaj, ale ten môže s ohľadom na vyššie množstvo trieslovín počas pôsobenia kombuchy rýchlo horknúť. Okrem toho je podstatná teplota čaju, ktorý na kombuchu používate, aj jeho množstvo a doba lúhovania.

Základom je recept, na ktorý budete potrebovať:

  • perfektne čistý veľký pohár (napr. trojlitrovú zaváračku)
    plátienko a gumičku
    1 liter vody
    lyžičku kvalitného sypaného čaju bez aróm, napríklad zeleného
    90 gramov trstinového cukru

Liter vody prevarte a dajte doň lyžičku čaju, nechajte 10 minút lúhovať. Preceďte a v čaji rozmiešajte cukor –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ použite radšej varešku, kombucha nemá príliš rada kovové materiály. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a nalejte do pohára. Pridajte kombuchu (svetlou stranou nahor) so 100 ml pôvodného nálevu, v ktorom bola.

Pohár prekryte plátkom upevneným gumičkou a nechajte napríklad na kuchynskej linke, len na ňu nesmie svietiť slniečko. Za päť dní môžete začať ochutnávať nápoj. Zhruba do týždňa až deviatich dní bude hotový. Čím dlhšie ho necháte, tým bude kyslejšie, a preto je potrebné nájsť ten správny deň, kedy vám bude chuť vyhovovať.

Nápoj sceďte cez plátno a uložte do chladničky, kde vydrží cca štyri dni, Nezabudnite kombuše pripraviť nový nálev. Než ju doň vložíte, jemne ju opláchnite studenou (ale nie ľadovou) vodou.

Domáce aj kupované

Kombuchový čaj môžete zriediť vodou, pridať mätu, ľad a prípadne aj trochu sirupu, čím vznikne nápoj, ktorý bude chutiť celej rodine. Pokiaľ si na domáci „chov“ netrúfnete alebo sa vám do neho nechce, obchody ponúkajú množstvo hotových nápojov s kombuchou, ako je napríklad F.H. Prager.

Zdroj: www.marianne.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 18. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.