Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

7 zaujímavých vecí, ktoré telu slúžia ako obranná reakcia

reklama:
7 zaujímavých vecí, ktoré telu slúžia ako obranná reakcia

Čudujete sa, prečo vaše telo robí určité úkony a príde vám zvláštne, že by sa tak dialo len pre nič za nič? Mnoho automatických úkonov má totiž svoj dobrý dôvod a fungujú ako akýsi obranný mechanizmus ľudského tela. Pred čím chráni napríklad zívnutie alebo husia koža?

Zívanie

Často zívate, keď ste unavení? Na vine ale vždy nemusí byť len únava. Zívanie je totiž obranným mechanizmom, ako do mozgu dostať trochu viac kyslíka. Práve to pomôže s jeho lepšou činnosťou a oživením. Všimnite si tak, že zívate aj vo chvíľach, keď je v miestnosti vydýchaný vzduch. To je jasný signál, že sa telo snaží obohatiť o ďalší kyslík a znížiť teplotu mozgu.

Kýchanie

Medzi ďalšie obranné reflexy nášho tela rozhodne patrí tiež kýchanie. Tu je podstata a dôvod celého javu vlastne úplne jasná. Kýchanie býva sprievodným javom alergie, ochorenia horných dýchacích ciest, ale objavuje sa aj relatívne spontánne a bez vážnejšieho dôvodu. Telo sa snaží z nosa odstrániť nasledujúce vedľajšie veci:

  • baktérie
  • prach
  • peľ
  • drobné nečistoty vo vzduchu

Automatické preťahovanie

Naše telo nie je stvorené na celodenné sedenie pri počítači a povaľovanie sa pri televízii. Z toho dôvodu má väčšina ľudí tendenciu k automatickému preťahovaniu. Vďaka tomu dochádza k lepšiemu prekrveniu svalov, uvoľneniu a príjemnému pretiahnutiu. Stačí si tak trochu viac zacvičiť a hneď budete mať aj lepšiu náladu a ďalšie práce pôjdu lepšie a rýchlejšie od ruky.

Husia koža

Nepríjemný pocit husej kože je ďalším z obranných mechanizmov. Tentokrát ide o to, že sa telo snaží opticky zväčšiť svoju veľkosť. Ďalším dôvodom je zahriatie počas zimy, kedy sa pod vztýčenými chlpmi vytvorí väčšia vrstvička teplého vzduchu. Tento prirodzený obranný vankúš už dnes nemá príliš význam hlavne kvôli strate väčšieho ochlpenia. Aj tak tento reflex zostal aj po stáročia aktívny.

Slzy

Slzy sú prejavom emócií aj čisto praktickou záležitosťou. S pomocou slzných kanálikov sa oči udržujú stále vlhké, aby viečko pohodlne kĺzalo pri žmurknutí. Ďalším dôvodom je prípadná reakcia na cudzí predmet a nečistotu v oku. Zvýšené slzenie napomôže vyplaveniu nečistotôt, aby oko bolo opäť čisté a bez problémov. Deje sa tak aj pri krájaní cibule, kedy sa zase telo prirodzene snaží chrániť proti silnej aromatickej látke.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.