Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo všetko dokáže cuketa? Zbavíte sa opuchov a prospejete pleti!

reklama:
Čo všetko dokáže cuketa?
Čo všetko dokáže cuketa? Zbavíte sa opuchov a prospejete pleti! Foto: www.freepik.com

Cuketa obsahuje 91% vody, málo vlákniny (asi 3%) a len okolo 4% sacharidov. Je teda veľmi málo kalorická. Najcennejší je vysoký obsah karoténu – rovnaký, ako napríklad pri papríkach. Okrem toho obsahuje cuketa množstvo vysoko hodnotných minerálnych látok, napríklad draslíka, zbavujúceho telo nadbytočnej vody, škodlivých solí a iných usadenín.

Mnoho dôležitých látok je v šupke, u mladých plodov ľahko stráviteľné aj v surovom stave. Karotén telo syntetizuje na vitamín A, ktorý chráni sliznice a pre ľudský organizmus predstavuje jednu z najdôležitejších bioaktívnych látok. Je nepostrádateľný pre látkovú premenu v bunkách, chráni zrak, priaznivo ovplyvňuje celkovú telesnú aj duševnú vitalitu. Pretože je rozpustný v tukoch, treba cukety konzumovať s prídavkom aspoň malého množstva oleja (najlepšie olivového). Šupka ďalej obsahuje vitamín E, ktorého účinky sú taktiež pre organizmus zásadné. Plody cukety okrem spomínaných prvkov obsahujú mnoho horčíka a vápnika, fosfor, železo, meď, zinok a niektoré z vitamínov skupiny B.

Cukety pomáhajú zdravo chudnúť

Prehľad obsiahnutých látok a údaje o koncentrácii vody a vlákniny dokazujú, že cuketa je pre chudnutie ideálna. Zasýti, dodá telu potrebné látky a zároveň ho nezaťaží kalóriami. Cuketa je navyše v kuchyni surovinou, ktorá sa len tak nepraje. Je taká jemná, že ochotne preberá chuti a príchuti najrôznejších iných surovín – od korenia po iné druhy zeleniny

Cuketa detoxikuje organizmus

Jej blahodarný účinok je v tomto ohľade dvojaký. Draslík odvádza prebytočné tekutiny a pomáha vyplavovať škodlivé usadeniny. To má veľký význam pre funkciu obličiek, pre pacientov trpiacich dnou, diabetom, reumatizmom, opuchmi končatín, nadváhou atď. Druhým pozitívnym prínosom je jemná cuketová vláknina, ktorú znesú aj pacienti trpiaci zápalom žalúdka. Jemne čistí celý tráviaci trakt vrátane čreva. Vitamín A priaznivo ovplyvňuje stav črevnej sliznice a jej odolnosť voči infekciám, zápalom a mikroorganizmom.

Cukety a pleť

Pleťová maska z cukety:

2 lyžice najemno nastrúhané cukety

3 kvapky citrónovej šťavy

1 lyžica jemne mletých ovsených vločiek

Postup: Vločky prelejeme raz lyžicu vriacej vody, necháme vychladnúť, pridáme cuketu a citrónovú šťavu. Zmes nanesieme na tvár, krk a dekolt a necháme 20 minút pôsobiť. Spláchneme dôkladne vlažnou vodou. Cuketová maska pleť zjasní a vypne.

Maska z cuketových semien:

Veľmi účinná na mastnú a pórovitú pleť.

2 polievkové lyžice mletých cuketových semien

1 – 2 lyžice smotany

Semená rozmixujeme, zmiešame so smotanou. Zmes nanesieme na očistenú tvár a necháme 30 minút pôsobiť. Dôkladne opláchneme. Účinok zosilníme pridaním mletého tekvicového semienka v pomere 1:1.

Cuketa a spáleniny

Cuketová šťava mierni a lieči následky slnečného úpalu.

Cuketa mierni opuchy očí

Plátečky cukety priložené na opuchy okolo očí majú veľmi rýchly a viditeľný účinok.

Cuketová šťava a kožné neduhy

Čerstvo vylisovaná šťava z cukety pôsobí silne hojivo na ekzémy, lupienkové ložiská, žihľavku aj akné. Jedenkrát denne nanášame na postihnuté miesta a necháme zaschnúť. Pokožku potom ošetríme napríklad mandľovým olejom.

Cuketa v kuchyni

V kuchyni má nekonečné množstvo uplatnenia surová aj ako súčasť teplých pokrmov. Dá sa dusiť, smažiť, zapekať, môžeme z nej pripraviť nátierku aj polievku alebo omáčku. Je vhodná na kombinovanie s množstvom iných plodín vrátane húb. Uvádzame ako príklad tri výborné recepty.

Marinovaná cuketa

60 ml čerstvej citrónovej šťavy 2 lyžice jemne strúhanej citrónovej kôry 2 chilli papričky bez semien, veľmi jemne pokrájané 2 strúčiky cesnaku 2 lyžice olivového oleja soľ korenie 60dg mladej zelenej cukety (pokrájané na ba
1) Do misy nasypte citrónovú kôru, vytlačte citrónovú šťavu, pridajte chilli, roztlačený cesnak a olivový olej. 2) Dochuťte soľou a korením a dôkladne premiešajte. 3) Plátky cukety ľahkým miešaním obaľte v marináde. 4) Rozložte na tanier, ozdobte bylinkami

Cuketová polievka

lyžice olivového oleja lyžice masla 1 väčšia cibuľa 3 strúčiky cesnaku 90dg strúhané cukety ¾ l zeleninového vývaru 10dg rokforu 1/4 l smotany na šľahanie soľ korenie oregano (lyžička sušeného, 2-3 prútiky čerstvé jemne posekanú cibuľu. Nechajte ju zmäknúť (má zostať svetlá). Všetko za stáleho miešania restujte asi 10 minút. Potom prilejte vývar a na miernom ohni priklopené asi pol hodiny varte. Na konci vložte nastrúhaný syr, nechajte rozpustiť a polievku rozmixujte. Pridajte väčšinu smotany a na tanieroch zdobte troškou syra a čerstvým oreganom.

Cuketa zapečená s mletým mäsom

1 – 2 cukety

1/4kg mletého mäsa (zmes)

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

sušené orgáno

soľ

korenie

olivový olej

strúhaný syr (nie je nutné)

Cuketu umyjeme, odkrojíme špičky a nakrájame na 6-8cm dlhé valčeky. Vnútro vykrojíme, aby vo vnútri zostalo asi pol cm dužiny. Dáme bokom. Na panvici na oleji necháme zmäknúť cibuľu, pridáme mäso, soľ a korenie a za stáleho miešania asi 10 minút opekáme. Potom pridáme jemne pokrájanú dužinu, rozotrený cesnak a oregano. Za občasného miešania dusíme, kým sa neodparí väčšina tekutiny. Zmesou naplníme vykrájané valčeky a na pekáči potretom olejom asi 20 minút zapekáme. Pred koncom môžeme zasypať syrom. Výborné so zemiakovou kašou.

Zdroj: www.prokondici.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 8. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.