Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Poďakujú vám vaše vlasy! Ako správne použiť jablčný ocot, aby ste mali krásne a lesklé vlasy?

reklama:
Poďakujú vám vaše vlasy! Ako správne použiť jablčný ocot, aby ste mali krásne a lesklé vlasy?
Poďakujú vám vaše vlasy! Ako správne použiť jablčný ocot, aby ste mali krásne a lesklé vlasy? Foto: www.gettyimages.com

Jablčný ocot pravdepodobne používate doma v kuchyni alebo pri upratovaní. Využíva sa nielen pri redukčných diétach, pri upratovaní alebo na odstránenie vodného kameňa, doslova prospeje aj vašim vlasom.

Jablčný ocot je asi najviac podceňovaný vlasový produkt, ktorý máte doma. Vyrába sa kvasením rozdrvených jabĺk, vďaka čomu je nabitý živými kultúrami, minerálmi a kyselinami. Nielen, že je skvelý pre zdravie aj štíhlu líniu, vyslovene prospieva aj vlasom. Dokonale ich vyčistí, vyživí, dodáva im lesk a hustotu. Navyše zázračne ozdraví pokožku hlavy, zbaví vás lupín a zo svrbivej pokožky odstráni baktérie a plesne.

Na čo sa používa jablčný ocot?

Jablčný ocot je podľa štúdie veľmi prospešný ľudskému zdraviu. Možno ho odporučiť napríklad ako súčasť redukčnej diéty. Navodzuje pocit sýtosti, podporuje tvorbu žalúdočných štiav a žlče, vďaka čomu podporuje trávenie a urýchľuje metabolizmus. Pokvapkať ním môžete napríklad šalát, smoothie alebo dusenú zeleninu v kombinácii s olivovým olejom. Jablčný ocot dokáže udržať správnu hladinu glukózy v krvi a používa sa aj ako pleťové tonikum alebo ako prísada do kúpeľa. Využijete ho samozrejme aj všade tam, kde by ste použili bežný liehový kvasný ocot. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam sa používa aj pri upratovaní – napr. na omývanie drevených dosiek alebo ako náhrada prášku do umývačky, na leštenie skiel a zrkadiel, vytieranie podlahy, na očistu mikrovlnky, kuchynské linky, toalety a pod.

Jablčný ocot pre zdravé a krásne vlasy

Jablčný ocot je skvelý aj pri umývaní vlasov. Pomôže vám zlepšiť zdravie pokožky hlavy, posilniť vlasy a zvýšiť ich lesk. Je to hlavne preto, že jablčný ocot obsahuje kyselinu octovú. Práve kyslá látka pomáha podľa vedcov znižovať pH a navrátiť vlasom rovnováhu a lesk. Potvrdzuje to aj kaderníčka Martina Odstrčilová zo Štúdia Marteena „Pre vlasy platí, že čím zásaditejšie pH, tým viac sa otvoria šupinky a vlas je „ježatý“. Čím kyslejšie pH, tým viac sa šupinky uzatvárajú a vlas je hladký.“ Ďalšou výhodou je, že je ocot antimikrobiálny, a preto je aj obľúbeným domácim dezinfekčným prostriedkom. Podľa dermatológov dokáže ocot zničiť baktérie alebo plesne, ktoré spôsobujú infekcie. Jablčný ocot je tiež bohatý na vitamíny C a B a minerály, ktoré vlasom prospievajú.

Ako jablčný ocot použiť?

Najprv zmiešajte niekoľko lyžíc jablčného octu s vodou. Po bežnom umytí vlasov šampónom a kondicionérom, vlasy octovou zmesou rovnomerne polejte a vmasírujte do pokožky hlavy. Nechajte niekoľko minút pôsobiť a opláchnite. Ak je kyslý zápach pre vás príliš silný, môžete do zmesi primiešať niekoľko kvapiek esenciálneho oleja. Nemusíte mať obavy, zápach v každom prípade po opláchnutí vlasov a pokožky hlavy rýchlo zmizne. Vlasy umyte jablčným octom niekoľkokrát týždenne a postupne zvyšujte množstvo jablčného octu. Používaním jablčného octu dostanete pokožku hlavy späť do rovnováhy. Ak by ste mali pocit, že sa vaše vlasy alebo pokožka hlavy namiesto zlepšenia horšie, znížte jeho množstvo aj frekvenciu použitia. Zabráňte tiež kontaktu s očami. Pokiaľ dôjde ku kontaktu, rýchlo oči vypláchnite vodou.

Tu je recept ako si vyrobiť vlastný jablkový ocot doma

Pripravte si:
1 kg jabĺk z vlastnej záhrady alebo v BIO kvalite
2 litre vody
vhodnú 5-litrovú nádobu na kvasenie
plátno, utierku alebo detskú plienku

Jablká umyte vo vode a zbavte ich stopky a bubáka. Nastrúhajte ich nahrubo, vrátane šupky aj vnútra jablka. Všetko vsypte do veľkej kvasnej nádoby. Dva litre vody prevarte, nechajte vychladnúť a nalejte k nastrúhaným jablkám. Pohár prekryte plátienkom a upevnite gumičkou. Nechajte v tme pri izbovej teplote zhruba 10 dní odpočívať. Každé ráno a večer zmes premiešajte vareškou. Po 10 dňoch prelejte cez plátno do druhej nádoby. Opäť zakryte plátnom a uložte v tme na 3 týždne. Akonáhle sa prestanú tvoriť bublinky, ocot prelejte do malých pohárov. Uchovávajte najlepšie v chladničke.

Zdroj: www.svetzeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 9. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.