- Zivotsdetmi
- Články
- Zdravie ženy
- Zázračné potraviny pre dlhovekosť a silnú imunitu
Zázračné potraviny pre dlhovekosť a silnú imunitu
Ako si zostaviť ideálny jedálniček pre dlhoveký a zdravý život? Odpoveď nájdete v našich tipoch na nevyhnutné potraviny, ktoré by mali tvoriť základ vašej stravy. Okrem tradičných odporúčaní prinášame aj exotické superpotraviny a najnovšie poznatky o vplyve výživy na prevenciu a boj proti rakovine. Nezabudneme ani na potraviny, ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť.
Správna výživa je pilierom zdravia. Naše stravovacie návyky majú dlhodobý vplyv na celkovú pohodu, môžu spomaliť starnutie, predchádzať chorobám alebo naopak zvyšovať riziko ich vzniku. V prevencii rakoviny zohráva výživa kľúčovú úlohu. Pozrime sa, ktoré potraviny by nemali chýbať na vašom tanieri.
Zázračný selén a antioxidanty
Orechy a semienka, ako sú mandle a brazílske orechy, sú bohaté na selén, ktorý má silné protinádorové účinky a zároveň posilňuje imunitný systém. Semienka slnečnice a tekvice poskytujú vitamín E, chrániaci bunky pred oxidatívnym poškodením, a obsahujú aj nevyhnutný zinok.
Superpotraviny z čínskej medicíny
Nesmieme opomenúť ani huby, považované v čínskej medicíne za zázračné vďaka obsahu minerálov a beta-glukanov. Čaga, shiitake, portobello a hliva ustricová sú známe svojimi protirakovinovými účinkami a môžu zmierňovať negatívne dôsledky chemoterapie.
Význam rajčín a rybích tukov
Rajčiny sú cenným zdrojom lykopénu, ryby zas obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré pôsobia protizápalovo. Zelený čaj, bohatý na katechiny, preukázal až dvadsaťnásobne silnejšiu antioxidačnú aktivitu v porovnaní s vitamínom C.
Purpurové potraviny – tajomstvo dlhovekosti
Potraviny ako červená repa, čučoriedky či červené hrozno obsahujú anthokyány, ktoré nielenže dodávajú potravinám charakteristickú farbu, ale aj bojujú proti rakovinotvorným bunkám a posilňujú imunitný systém.
Potraviny, ktorým by ste sa mali vyhnúť
Významným rizikovým faktorom je nadmerná konzumácia alkoholu, červeného mäsa a údenín, ako aj nadbytočný príjem soli. Pesticídy a látky vznikajúce pri nešetrnej tepelnej úprave potravín môžu tiež zvyšovať riziko rakoviny.