- Zivotsdetmi
- Články
- Rady a skúsenosti mamičiek
- Zajtra je Medzinárodný deň bez diét. Predstavujeme extra maškrtné menu
Zajtra je Medzinárodný deň bez diét. Predstavujeme extra maškrtné menu
Dajte si s nami extra maškrtné menu na Medzinárodný deň bez diét. 6. 5 si to môžeme dopriať. Potom sa však nezabudnite vrátiť do starých zdravých koľají.
Predjedlo: Špargľa v slaninkovom kabáte s holandskou omáčkou
Potrebujeme: Špargľu zelenú
Plátky slaniny
Korenie, soľ
5 polievkových lyžíc Masla
2x Žltka
Citronová šťava z ½ citróna
2 dc Bujón alebo zeleninový vývar
Žĺtka si vyšľaháme nad parou. Postupne pri šľahaní pridávame vývar, citrónovú šťavu. Keď je všetko napenené a vyšľahané, necháme odstáť asi 1 minútu a pridáme maslo, ktoré opatrne zamiešame. Osolíme a okoreníme. Ak to varíme pre dospelých, môžeme v procese šľahania nad parou pridať aj pár kvapiek bieleho vína.
Zelenú špargľu uvaríme vo vode asi 10 minút. Potom odkvapkáme a zabalíme do slaniny. Opekáme na panvici dochrumkava.
Špargľu servírujeme poliatu holandskou omáčkou.
Hlavné jedlo: Hovädzie burgery v chrumkavej žemli
Potrebujeme: Hovädzie mleté mäso 250g, bravčové mleté mäso 100g
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička sójovej omáčky
1 lyžička barbeque omáčky
Majoránka
Korenie
Soľ
Cibuľa
Uhorka kyslá
Paradajka
Plátkový syr
Žemľa
Postup: Mäso zmiešame s omáčkami, korením a soľou. Robíme malé guličky, ktoré na rozpálenom ohni pritlačíme na panvicu (tak aby sa nerozpadli). K hamburgerom opečieme na panvici do zlatova krúžky cibule. Nakrájame paradajku, kyslú uhorku a na teplé mäso dáme roztopiť plátkový syr.
Potom si rozrežeme žemľu a opečieme ju na sucho v toastovači alebo na panvici.
Dezert: Lávový koláčik
Potrebujeme: 150g horkej čokolády /alebo čokolády na varenie
2 vajíčka
100g polohrubej múky
150g práškového cukru
150g masla
100g kakaa
Postup: Nad parou rozpustíme čokoládu. Vmiešame maslo, cukor a miešame do hladkej konzistencie. Necháme odstáť asi 2 mínútky a primiešame ostatné suroviny.
Vymastíme si koláčikové formy maslom a vysypeme práškovým cukrom. Pečieme v trúbe na 180 stupňov, cca 10 minút. Ak chcete mať extra čokoládový koláč, ktorý sa veľmi leje, môžete ho tam nechať len 5 minút. Odporúčame zlatý stred takých 7 minút.
Foto: Pixabay.com
Autor: Katarína V.