Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Stráženie vnúčat? Nielen radosť, ale podľa vedcov tiež prospešná činnosť pre telo

reklama:
Stráženie vnúčat? Nielen radosť, ale podľa vedcov tiež prospešná činnosť pre telo

Strážiť vnúčatá je niekedy pekná fuška, malé deti sa musia neustále strážiť a sú na nezastavenie, ale čo by starí rodičia pre roztomilé deti neurobili? Stráženie detí nepomáha len rodičom, ktorí nezohnali škôlku alebo musia byť v práci, podľa vedcov je táto činnosť prospešná pre zdravie aj pre seniorov. Odborníci sú presvedčení, že pri starostlivosti o najmenších hrozí menšie riziko úmrtia a dlhší život. To za námahu s deťmi rozhodne stojí.

Stráženie detí je veľmi náročná činnosť nielen časovo, ale aj fyzicky a duševne. Malé deti potrebujú neustálu pozornosť, striedanie aktivít môže byť pre starých rodičov vo vyššom veku veľmi náročné. Deti milujúce pohyb alebo šport sú na neudržanie, seniori preto musia často vyvinúť veľké úsilie, aby im stačili. Ale všetka táto starostlivosť sa vracia trojnásobne, jednak v radosti, ktorá sa odráža v detských očiach, vo vďake dospelých detí a k tomu na zdraví samotných seniorov. Vedci z univerzity v Bazileji vo Švajčiarsku totiž potvrdzujú, že vďaka starostlivosti o najmenších môžu žiť seniori dlhšie.

Dlhší život za stráženie detí? V stručnosti áno, pretože vedecký výskum vykonaný na vzorke viac ako 500 osôb starších ako 70 rokov preukázal, že ľudia strážiaci deti v seniorskom veku žijú zdravšie a dlhšie. Podľa Sonji Hilbrand, výskumníčky zo švajčiarskej univerzity, ktorá sa podieľala na štúdii, je riziko úmrtnosti až o 37 percent nižšie v porovnaní so skupinou rovnako starých jedincov, ktorí povinnosti spojené so starostlivosťou o malé deti nemajú. Prieskum prebiehal na nemeckých senioroch v Berlíne. Pomocou dotazníkov starí rodičia odpovedali na otázky ohľadom frekvencie starostlivosti o malé deti v posledných 12 mesiacoch.

Z hodnotenia výskumu vyplýva, že stráženie detí je zmysluplná činnosť, ktorá vyžaduje mentálne a fyzické výkony. Strážiaci starí rodičia sú oveľa viac fit, využívajú tiež viac mozog, pamäť a ďalšie kognitívne funkcie pri hraní hier s deťmi, rozprávaní alebo čítaní. Táto aktivita nie je teda len prínosná pre vnúčatá a ich rodičov, ale aj pre samotných starých rodičov, ktorým prináša radosť do života, a ešte im ho predĺži.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.