Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zahrnúť jahňacie mäso do zdravej diéty: Výhody a tipy pre konzumáciu

reklama:
Ako zahrnúť jahňacie mäso do zdravej diéty
Ako zahrnúť jahňacie mäso do zdravej diéty: Výhody a tipy pre konzumáciu Foto: www.freepik.com

Jahňacie mäso patrí medzi najzdravšie dostupné druhy mäsa. Jeho vysoký obsah bielkovín, vitamínov a minerálov môže mať výrazný vplyv na vaše zdravie. Zistite, prečo by ste mali zahrnúť jahňacie do svojej stravy, a to nielen kvôli jeho nutričnej hodnote, ale aj pre jeho všestrannosť v kuchyni.

Spory o konzumácii mäsa sú nekončiace. Platí staré pravidlo, že prehnanej konzumácii čohokoľvek by sme sa mali vyhýbať. Ale ak sa rozhodneme pre mäso, ktoré by sme si mali vybrať? Možno vás prekvapí, že medzi najzdravšie mäsá sa radí jahňacie, teda mäso z mladých oviec a baranov, ktoré neprekročili vek jedného roka. Dôvody sú nasledovné:

Obsah mäsa:

Jahňacie je bohaté na bielkoviny, ktorých je viac ako v iných druhoch mäsa. Obsahuje tiež množstvo vitamínov skupiny B. Napríklad vitamín B12, ktorý sa nachádza výhradne v živočíšnych produktoch, alebo vitamín B1, ktorý je pre naše telo rovnako dôležitý. Okrem toho jehněčí poskytuje významné množstvo omega-3 a omega-6 mastných kyselín, esenciálnych pre naše zdravie, a dobrou dávku ľahko vstrebateľného železa, čo má priaznivý vplyv na metabolizmus zinku – prvku, ktorého je v populácii často nedostatok.

Zdravotné benefity:

Vitamín B12 je nevyhnutný pre široké spektrum telesných procesov, vrátane funkcií mozgu a metabolizmu. Vitamín B1 podporuje nervový systém a pomáha proti únave. Jahňacie tiež zlepšuje krvotvorbu vďaka svojmu obsahu železa a prispieva k zdraviu slizníc a hojeniu rán prostredníctvom zinku. Jeho omega mastné kyseliny sú kľúčové pre zdravie ciev a prevenciu srdcových ochorení. Tento druh masa je ideálny pre redukčné diéty, deti, športovcov a tehotné ženy.

Doporučenia na kúpu a konzumáciu:

Namiesto drahého importovaného jahňacieho z Nového Zélandu je lepšie uprednostniť kvalitné lokálne mäso od miestnych chovateľov. Mnohé farmy sa môžu pyšniť buď priamo bioprodukciou, alebo pestovaním bez chemických prípravkov. Časti jahňacieho mäsa sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi – od pečenia až po grilovanie a dusenie. Odporúča sa konzumovať jahňacie aspoň dvakrát týždenne.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 21. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.