Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Naše životy sa môžu zmeniť nielen zo dňa na deň, ale aj z minúty na minútu. Jedna taká zmena nastáva vo chvíli, keď sa narodí dieťa

Naše životy sa môžu zmeniť nielen zo dňa na deň, ale aj z minúty na minútu. Jedna taká zmena nastáva vo chvíli, keď sa narodí dieťa

reklama:
Naše životy sa môžu zmeniť nielen zo dňa na deň, ale aj z minúty na minútu. Jedna taká zmena nastáva vo chvíli, keď sa narodí dieťa

V súčasnej dobe je to tak, že sa ľudia do rodičovstva príliš neženú. Ich rodičia už začínajú byť nervózni a majú strach, že sa vnúčika nikdy nedočkajú. Preto, keď sa z ich dcéry či syna konečne stane rodič, je to pre nich veľká udalosť, na ktorú sa už dlho tešili. Prípady, kedy sa ale žena cíti na to, aby bola babičkou, príliš mladá, tiež existujú. Rovnako ako pre ženu môže byť zložité stať sa mamičkou, niektoré ženy môžu prežívať psychický tlak, ak sa stanú babičkou.

Ako riešiť prípadné konflikty?

Aj keď má väčšina žien veľkú radosť, že sa stanú babičkami, môžu vzniknúť aj určité konflikty. Byť babičkou totiž neznamená len samé pozitíva, ale aj negatíva. To, ako sa zachovať, aby všetko fungovalo tak, ako má a pokiaľ možno bez konfliktov. Keď si matka uvedomí, že je z nej už babička, môže dôjsť k narušeniu vzťahov v rodine. Ako sa tomu teda vyhnúť?

Vzťahy medzi ženami

Keď sa totiž hýbu vzťahy medzi ženami, môže to spôsobiť mnohé rozbroje. A narodenie bábätka značne mení hierarchiu žien v rodine. Pôvodná mamička sa stáva babičkou. To ale neznamená, že prestáva byť matkou. Je matkou svojej dcére (alebo synovi), ktorá sa teraz stala rodičom. Čo z toho vyplýva?

  • Aj dospelá dcéra sa môže svojej mamičky spýtať na radu.
  • Je jedno koľko "deťom" je, vždy budú potrebovať svojich rodičov.

Byť babičkou neznamená byť slúžkou

Narodenie bábätka je veľkým zásahom do života ženy. Keď si bábätko privezie domov, razom zistí, že veľa vecí nestíha tak, ako by chcela. Napríklad upratovanie alebo varenie. A v takýchto prípadoch väčšinou pribehne na pomoc novopečená babička. Tu je ale prvý výkričník. Je potrebné dať si pozor na to, aby to dcéra (novopečená mamička) nebrala ako samozrejmosť. Babička môže pomôcť, nie je to ale jej povinnosť. Niektoré babičky napríklad pomáhajú tak, že si vnúčika vezmú do kočíka. Mamička si potom má možnosť urobiť to, čo s dieťaťom nestíha, alebo si napríklad oddýchnuť.

Príliš mnoho rád

Kto by bol rád, keby mu nestále niekto hovoril, ako má čo robiť. Hoci sú matka aj babička ženy, ich pohľad na výchovu dieťaťa a starostlivosť o neho sa môžu líšiť. A to celkom značne. Babička nie je s vnúčikom 24 hodín denne, a tak má pocit, že dieťa je treba opatrovať neustále. Že je to pre matku náročné? To už nevidí. Vo svojej snahe pomôcť, môže babička začať rozdávať až príliš veľa rád, o ktoré ale nikto nestojí. Tieto rady sa nemusia týkať len bábätka, ale aj domácnosti. Veď babička je už skúsená žena, ktorá sama vychovala deti a všeličo o tom vie. Ale matka si chce urobiť veci po svojom.

  • Babička by mala rady podávať len vtedy, ak je o ne požiadané
  • Babička nemusí všetko vedieť najlepšie, aj keď je to skúsená žena
  • Babička by si mala uvedomiť, že tiež ona si chcela výchovu potomkov urobiť po svojom

Pokročilý vek prarodičov

Aj keď má novopečená mamička dosť starostí so svojím bábätkom, mala by si tiež uvedomiť, že jej rodičia už nie sú najmladší. Niekedy jednoducho nemajú silu, aby za svojím vnúčikom cestovali tak často, ako by si asi priali. Bohužiaľ, pokročilejší vek rodičov bohužiaľ znamená taktiež vyšší vek prarodičov. A tí môžu mať už problémy so zdravím a tiež s cestovaním. Ak napríklad nevlastnia vodičský preukaz a automobil, môže pre nich byť ťažké dostať sa do miesta, kde teraz býva jej vnúča. Preto je vhodné, keď sa vnúča dostane k babičke a dedovi. Pre bábätká to môže byť spôsob, ako spoznávať nové veci, či už pôjdete autom alebo iným dopravným prostriedkom, alebo samotný domov u babičky. Dieťa si navyše bude zvykať na iné prostredie a nebude tak lipnúť len na svojom domove.

Dobré vzťahy sú základom rodiny

Dobré vzťahy v rodine by mali rodičia aj starí rodičia udržiavať nielen kvôli sebe, ale aj kvôli svojmu vnúčaťu. To sa ľahko povie, horšie sa to ale urobí. Ako na to? Dohodnite sa, že sa budete vzájomne rešpektovať. Babička, hoci skúsenejšia s výchovou detí aj starostlivosťou o domácnosť, sľúbi, že bude rešpektovať zásady výchovy svojej dcéry, mamičky. Pokiaľ si mamička neželá, aby jej deti dostávali cukrovinky, babička to musí rešpektovať a za chrbtom svojej dcéry im cukrovinky neposkytne. Na druhú stranu aj mamička musí rešpektovať babičku, tu je to predovšetkým o tom, že babička si želá byť so svojím vnúčikom, pretože jej prináša radosť zo života (a podľa nedávnych výskumov jej tiež život predlžuje). To znamená, že by ste babičku mali navštevovať čo najčastejšie, robiť s ňou veľa vecí spoločne (či už to sú prechádzky s kočíkom alebo neskôr potrebné návštevy detských ihrísk a pod.). Vnúča jednoducho poskytujte babičkám čo najčastejšie (pokiaľ o to budú stáť).

Aké výhody získavate tým, že máte babičku?

To, že máte babičku či deduška pre vás poskytuje mnohé výhody. Na to nesmiete zabúdať a vždy, keď sa stane niečo, čím vás babička naštve (prinesie čokoládu, ktorú dieťaťu dá ešte pred obedom atď.), spomeňte si práve na tieto výhody:

  • pomoc so starostlivosťou o domácnosť
  • pomoc so starostlivosťou o deti, či už je to stráženie, alebo neskôr vyzdvihovanie zo škôlky či školy
  • pomoc s nákupmi
  • až budú mať deti raz prázdniny, môžu vám starí rodičia poskytnúť miesto, kam ich môžete dať (bezplatne, na rozdiel od táborov)
  • množstvo ďalších

Použite intuíciu

Či už mamička alebo babička, obe by mali byť schopné vycítiť, čo je dôležité pre to, aby vzťahy v rodine fungovali tak ako majú. Trenice iste nastanú, v takom prípade je dôležité ich riešiť v pokoji, snažiť sa nerozčuľovať a všetko si čo najskôr objasniť. Nezabúdajte, že ste predlohou správania pre to malé dieťa.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.