Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako kapusta bojuje proti chorobám a podporuje chudnutie

reklama:
Kapusta
Ako kapusta bojuje proti chorobám a podporuje chudnutie Foto: www.freepik.com

Odkryte tajomstvá kapusty: Ako táto obyčajná zelenina môže premeniť váš život! Kapusta, zázračná zelenina plná zdravotných benefitov, sa od stredoveku používala nielen ako potravina, ale aj ako prírodný liek. Či už biela alebo červená varianta, kapusta je skutočným pokladom pre naše zdravie. Ponorte sa do sveta vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré kapusta obsahuje, a dozviete sa, ako môže pomôcť pri detoxikácii, chudnutí a celkovej podpore zdravia.

Biela aj červená odroda kapusty sú bohatým zdrojom látky prospešných pre zdravie človeka. Už od stredoveku sa kapusta cenila nielen ako súčasť stravy, ale aj ako účinný prostriedok v ľudovom liečiteľstve. Je bohaté na síru, vitamíny C, K a B6, mangán, kyselinu listovú, vápnik a draslík, a zároveň obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré podporujú odstraňovanie toxínov a odpadových látok z tela.

Okrem týchto výhod je kapusta ideálnou potravinou pre tých, ktorí sa snažia zredukovať svoju hmotnosť. Vďaka nízkemu kalorickému obsahu a vysokému množstvu vlákniny napomáha detoxikácii tela a odvádza prebytočnú vodu.

šťava z kapusty
Ako kapusta bojuje proti chorobám a podporuje chudnutieFoto: www.freepik.com

Ako kapusta prispieva ku zdraviu?

Kapusta, vďaka obsahu vitamínu C, posilňuje imunitný systém a má priaznivé účinky na srdce a cievny systém, čím znižuje riziko vzniku srdcových ochorení a udržuje krvný tlak v norme. Vitamín K, ktorý je dôležitý pre pevnosť kostí a správnu zrážanlivosť krvi, je v kapusta tiež hojne zastúpená.

Kyslá kapusta, bohatá na probiotiká, podporuje zdravé trávenie a pravidelnú stolicu, čím znižuje riziko vzniku črevných ochorení. Acetylcholin obsiahnutý v kapuste  má pozitívny vplyv na mozgovú činnosť a nervový systém, zatiaľ čo luteín posilňuje zrak.

Tip na prípravu zelenej šťavy

Na získanie šťavy z kapusty nastrúhajte syrové kapustu na jemno pomocou strúhadla alebo v kuchynskom robote. Pre výrobu šťavy môžete použiť červenú, bielu alebo kombinovať oba typy. Potrebujete približne 10 šálok nastrúhanej kapusty. Kapustu vložte do uzatvárateľnej nádoby, zalejte polovicou objemu vriacej vody a dôkladne premiešajte. Nechajte nádobu odstáť na tmavom mieste pri izbovej teplote po dobu 3 dní, aby kapusta skvasila. Následne nádobu presuňte do chladničky. Touto metódou získate približne 1 liter zelenej šťavy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. apríla 2024

Som milovníčka dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.