- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Je lahodná, krémová a plná bielkovín. Uvarte si jarnú špenátovú polievku!
Je lahodná, krémová a plná bielkovín. Uvarte si jarnú špenátovú polievku!
Táto svieža jarná polievka vám dodá energiu, vitamíny a zároveň vás skvele zasýti. Namiesto tradičnej smotany sa do nej pridáva syr cottage, ktorý ju nielen zjemní, ale aj obohatí o poriadnu porciu bielkovín.
Zeleninové polievky sú veľmi populárne pri zhadzovaní kíl, sú totiž bohaté na zdraviu prospešné látky a zároveň chudobné na kalórie. To má ale aj nevýhodu – aj keď ich zjete celú rajnicu, budete mať čoskoro hlad, pretože vás príliš nezasýti.
V prípade, že sa polievka zjemní smotanou, stúpne iba obsah tuku. Variant so syrom cottage je oproti tomu bohatý na bielkoviny, dodá telu všetky potrebné živiny a zároveň sa vďaka nej naozaj najete.
Ako sa varí špenátová polievka v michelinskej reštaurácii? Výber ingrediencií vás asi prekvapí – pozrite sa na video:
Špenát prospieva zraku, pokožke aj imunite
Špenát je vynikajúcim zdrojom vitamínu A, ktorý ovplyvňuje správne fungovanie zraku, zdravie pokožky, krvotvorbu a podporuje imunitný systém. Je bohatý na vitamín C a je tiež skvelým zdrojom kyseliny listovej, ktorá je zásadná najmä v období tehotenstva.
Okrem toho je bohatý na draslík, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu svalového a nervového systému a taktiež na udržanie normálneho krvného tlaku. V špenáte nájdete aj horčík, vitamíny skupiny B a vitamín E.
Ideálny syr na chudnutie
Cottage patrí medzi obľúbené položky redukčných jedálnych lístkov a všeobecne patrí do zdravej a vyváženej stravy. Na rozdiel od väčšiny syrov totiž obsahuje minimum tuku, súčasne je ale veľmi bohatý na bielkoviny. 100 gramov prírodného syra cottage obsahuje 100 kalórií, 12 gramov bielkovín, 4 gramy tuku a 1,6 gramu sacharidov.
Je vynikajúcim zdrojom vápnika a má nízky glykemický index. Výborne sa hodí do šalátov, nátierok či omáčok, pripraviť ho možno aj na sladko, napríklad v kombinácii s ovocím, orieškami alebo medom. Použiť ho môžete aj pri príprave polievok – možno ho vložiť do už hotovej polievky alebo rozmixovať spoločne so zeleninou. Vďaka tomu bude polievka krémová a skvele zasýti.
Špenátová polievka so syrom cottage
Doba prípravy: do 30 minút
Ingrediencie:
700 g čerstvého špenátu (alebo 500 g mrazeného)
2 stredné zemiaky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
150 g neochuteného syra cottage
700 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
čerstvá pažítka, petržlenová vňať, jarná cibuľka alebo bazalka na podávanie
rastlinný olej
soľ, korenie
Príprava:
Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky, cibuľu nasekajte nahrubo. Špenátové listy dôkladne umyte a nechajte odkvapkať v sitku.
V hrnci rozohrejte na miernom plameni 2 lyžice oleja a pozvoľna na ňom restujte cibuľu, kým nezosklovatia. Potom pridajte zemiaky, prelisovaný cesnak a všetko zalejte vývarom alebo vodou. Varte zhruba 15 minút.
Akonáhle zemiaky zmäknú, pridajte do hrnca špenátové listy a nechajte ich tzv. zavädnúť – trvá to približne 5 minút. Potom všetko rozmixujte dohladka tyčovým mixérom. Pridajte syr cottage (časť môžete pridať až do taniera) a ešte raz rozmixujte. Podľa potreby polievku osoľte a okoreňte. Podávajte s čerstvými bylinkami.
Zdroj: www.bbcgoodfood.com, food.ndtv.com, www.dumazahrada.cz