Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Stavte na tieto potraviny ak chcete schudnúť!

reklama:
Stavte na tieto potraviny ak chcete schudnúť!
Stavte na tieto potraviny ak chcete schudnúť! Foto: www.freepik.com

Blíži sa leto a s ním plavková sezóna. Veľa z nás sa bude viac ako inokedy snažiť zhodiť nejaké to kilo, a vyrysovať postavu. Skrátka si udržať takú formu, s ktorou budeme spokojní. Výživový poradca Michal Šetina nám prezradil, ktoré potraviny vám cestu za vysnívanou postavou zaručene uľahčia a ktorých by ste sa naopak mali vyvarovať.

Zelenina na chudnutie je kľúčová – ale pozor, nie každá

Ak chceme docieliť vysnívanú postavu, treba do svojho života zaradiť nielen pohyb, ale aj správnu a zdravú stravu. Nemusí sa hneď jednať o to, že by sme všetky svoje stravovacie návyky zmenili od základov, avšak treba aspoň trochu premýšľať nad tým, čo konzumujeme. Do svojho bežného jedálnička teda niektoré potraviny zaradiť a iné naopak obmedziť. Kľúčová je v tomto ohľade zelenina. „Dôležité je jesť veľa zeleniny, ale vyhnúť sa tým zeleninám, kde je veľa cukru, ako je napríklad červená paprika. Tú veľmi neodporúčam. Naopak by som odporučil hlavne zelenú zeleninu, pretože tá podporuje trávenie, je v nej veľa vitamínov a vlákniny, takže aj trochu zrýchľuje metabolizmus, čo je pri redukcii váhy žiaduce,“ hovorí výživový poradca Michal Šetina.

Dôležité je do svojho jedálnička zaradiť biele mäso

Keď sa povie bielkovina, prvý zdroj, ktorý väčšinu z nás napadne, je mäso. A to z dobrého dôvodu – mäso je totiž bielkovinami priamo nabité. „Čo sa týka mäsa, určite by som sa držal hlavne toho bieleho – to znamená, že najlepším variantom je napríklad kura alebo morka. Dobré sú ale aj ryby. V tomto prípade nedám dopustiť na tresku, ktorá je pri snahe o redukciu váhy skvelá,” radí výživový poradca.

Pri chudnutí pomôžu aj vajcia, pozor ale na ich množstvo

Ak sa snažíme o zhodenie pár kíl, do svojho jedálnička rozhodne môžeme zaradiť aj vajcia, ktoré sú úplne vhodné. Pozor by sme si ale mali dávať predovšetkým na to, aké množstvo vajec konzumujeme. „Pri vajíčkach by sme si rozhodne mali dávať pozor na to, aby sme to nepreháňali s ich množstvom. V žĺtkach je veľa cholesterolu, takže je potrebné to strážiť – nejesť 5 vajec denne, ale napríklad 2 na raňajky vôbec nevadí. Nejaký tuk navyše nám v tomto prípade tiež vôbec nevadí, pretože tuk ráno vlastne naštartuje metabolizmus, takže vôbec nie je zlé si tie vajíčka dať. Určite by som si ich ale nedával večer – sú ťažké, takže na večer to určite ideálne nie je. Keď už, tak treba jedno vajíčko a doplniť to treba ešte bielkom, ale rozhodne si už nedávajte toľko žĺtkov.”

Príklad ideálneho jedálnička pri snahe o redukciu váhy:

Raňajky: „Ráno by som odporučil napríklad 2 vajcia, nejaké celozrnné chlebíčky alebo knackebroty. Môže tam k tomu byť aj ovsená kaša s ovocím, ktorá je plná vlákniny. Ideálne sú jahody alebo čučoriedky – majú nižší glykemický index na rozdiel napríklad od banánu, ktorý ho má naopak vysoký.”

Dopoludňajšia desiata: „Za mňa je skvelá napríklad ryžová kaša s proteínom. Nebránim sa ale ani nejakej mliečnej bielkovine – teda napríklad mozzarella s paradajkami a bazalkou je ďalší skvelý variant. Zle ale nie je ani nejaký sendvič – odporúčam celozrnné pečivo, šunku a nejaký nízkopercentný syr.”

Obed: „Na obed by som odporučil si dať napríklad kura a ako prílohu zemiaky, ktoré majú výrazne nižší glykemický index, ako napríklad ryža. A k tomu nejakú zeleninu – treba trochu špenátu.”

Popoludňajšia desiata: „Tu by som sa opäť držal podobnej desiaty ako v prípade dopoludnia – teda záleží čisto na vás, či preferujete sladkú verziu v podobe ryžovej kaše s proteínom, alebo naopak slanú verziu v podobe nejakého sendviča.”

Večera: „Na večeru by som volil niečo ľahšie, ako je napríklad treska so zeleninou. Opäť ako prílohu môžeme zvoliť zemiaky, aby nedochádzalo k tomu, že by telo bolo podvyživené, čo je zle. Je dôležité strážiť si, aby sme stále mali dostatočný prísun kalórií. Vždy je lepšie začínať na nejakej vyššej porcii jedla a postupne to znižovať, aby sme sa postupne mali kam „hnúť“, dodáva Michal Šetina.

Zdroj: www.marianne.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 7. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.