- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Upečte si túto jednoduchú makovú bábovku so škoricou a kefírom
Upečte si túto jednoduchú makovú bábovku so škoricou a kefírom
Múčnik ku káve, sladké raňajky, pohostenie pre návštevu aj sviatočný dezert. Poctivá domáca bábovka nesklame nikdy a táto maková so škoricou je obzvlášť podarená.
V hitparáde tradičných českých múčnikov bude bábovka zaručene na popredných priečkach. Krásne vyzerá, výborne chutí a je možné ju pripraviť na desiatky rôznych spôsobov. V starších kuchárkach nájdete predovšetkým recepty na bábovky z kysnutého alebo treného cesta, v súčasnej dobe kraľujú hlavne varianty s kypriacim práškom alebo jedlou sódou, ktoré sú jednoduchšie a rýchlejšie na prípravu.
Ako sa pečie klasická trená bábovka? Na postup sa môžete pozrieť vo videorecepte foodbloggera Martina Kuciela alias pána Cuketky:
Namiesto mlieka použite kefír alebo jogurt
Stále väčšiu obľubu si získavajú aj bábovky s kyslými mliečnymi výrobkami, ako je jogurt, cmar, kefírové či acidofilné mlieko. Ich použitie má hneď niekoľko výhod – aktivujú jedlú sódu, neutralizujú pachuť prášku do pečiva, zvyšujú množstvo bielkovín a cesto je navyše vďaka nim krásne vláčne.
Ako spoznať kvalitný mak?
Možno vás prekvapí, že Česko je svetovou veľmocou v pestovaní potravinárskeho maku – drobné zrniečka dokonca v exporte víťazia aj nad chmeľom. Bohužiaľ sa v obchodoch vedľa Českého modrého maku veľmi často objavujú lacnejšie varianty z tretích krajín, ktoré jeho kvalitu zďaleka nedosahujú.
Dokonca môže ísť o technický mak, ktorý má slúžiť výhradne na farmaceutické účely. Ako ich odlíšiť? Riaďte sa cenou a údajmi na etikete. Bežná cena maku sa pohybuje okolo 20 Sk za 100 gramov, stávkou na istotu je nákup výrobkov od tuzemských pestovateľov.
Vedeli ste, že…
Kvalitný mak sa radí medzi superpotraviny. Obsahuje veľké množstvo vápnika, je bohatý na vitamíny skupiny B, horčík, železo, zinok a meď. Okrem toho je dobrým zdrojom omega-6 mastných kyselín.
Od roku 2021 nesie Český modrý mak značku kvality Chránené zemepisné označenie, čím sa zaradil medzi výnimočné európske potraviny.
Maková bábovka so škoricou a kefírom
Doba prípravy: do 60 minút
Ingrediencie:
350 ml kefírového mlieka
3 vajcia
200 g krupicového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
300 g polohrubej múky
100 g mletého maku
100 ml oleja
2 lyžičky kypriaceho prášku
½ lyžičky škorice
štipka soli
maslo a hrubá múka na vysypanie formy
Príprava:
Všetky ingrediencie vyberte z chladničky aspoň 30 minút vopred, aby došli izbové teploty. Formu na bábovku vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Rúru predhrejte na 180 ºC, teplovzdušnú na 160 ºC.
Múku dôkladne premiešajte s práškom do pečiva, mletým makom, škoricou a štipkou soli. Vo väčšej miske metličkou dôkladne prešľahajte vajcia s kefírovým mliekom. Pridajte oba druhy cukru a postupne do zmesi zamiešajte olej. Potom po častiach pridajte suchú zmes a hladké cesto nalejte do pripravenej bábovkovej formy.
Formu vložte do predhriatej rúry a pečte 45 minút. Pred koncom pečenia pichnite do bábovky špajdľou – pokiaľ sa na ňu neprilepí vlhké cesto, je múčnik upečený. Po vybratí z rúry počkajte 10 minút a potom bábovku opatrne vyklopte.
Zdroj: canolaeatwell.com, sallysbakingaddiction.com, www.dtest.cz, www.dumazahrada.cz