- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Vafle nemusia byť len sladké! Tieto špenátové si zamilujete
Vafle nemusia byť len sladké! Tieto špenátové si zamilujete
Zeleninové vafle sú skvelý spôsob, ako si dopriať porciu zeleniny a ešte si pochutnať. Výborne chutia v kombinácii s nátierkou, vajcami, čerstvým syrom alebo jogurtom, dopriať si ich môžete aj ako prílohu k šalátu alebo polievke.
Pre väčšinu ľudí predstavujú vafle klasický sladký dezert pôvodom z Belgicka, ktorý sa zdobí šľahačkou, čokoládou, ovocím alebo orieškami. V skutočnosti bol ale pôvodný recept slaný – prvé vafle sa pripravovali z múky, soli, vína a syra. Na ich prípravu sa tradične používa kysnuté cesto, rýchlejší variant využíva schopnosti kypriaceho prášku.
Slané vafle majú mnoho podôb a výborne sa hodia ako alternatíva klasického pečiva na raňajky, desiatu alebo ako pohostenie pre návštevy. Základom cesta je hladká múka, mlieko, vajcia a prášok do pečiva, pridať môžete aj bylinky, rôzne druhy syrov, jogurt alebo zeleninové pyré zo špenátu, tekvice, červenej repy alebo napríklad cukety. Vafle tak získajú zaujímavú farbu, chuť a zdraviu prospešné látky navyše.
Na prípravu špenátových vaflí vám bude stačiť len pár ingrediencií a mixér. Na jednoduchý postup sa pozrite vo videu:
Čo sa hodí k slaným vafliam?
Výhodou slaných vaflí je ich všestrannosť. Výborne chutia v kombinácii s tvarohovou nátierkou, volským okom, strateným vajcom, avokádom, paradajkovou salsou, bylinkovým dipom z jogurtu alebo napríklad cícerovým hummusom. Veľmi obľúbený je aj variant s čerstvým syrom a údeným lososom. Chuť vám budú ale aj samostatne – napríklad ako príloha k zeleninovému šalátu alebo polievke.
Ako si poradiť bez vaflovača?
Domáca výroba vaflí si žiada investíciu do špeciálneho prístroja. Cena vafľovačov nie je príliš vysoká – pohybuje sa zhruba od 300 Sk vyššie. Pokiaľ sa vám nechce kupovať spotrebič s jednostranným využitím, môžete si vybrať niektorý z multifunkčných variantov.
Vďaka ľahko vymeniteľným doskám s ním okrem vaflí pripravíte zapečené toasty, malé šišky, omelety, placky, zemiakové placky alebo lievance. Môžete sa ale zaobísť aj bez neho – namiesto vaflí si z cesta pripravte slané lievančeky.
Špenátové vafle
Doba prípravy: do 30 minút
Ingrediencie:
230 ml mlieka
60 g čerstvých špenátových listov
2 vajcia
½ lyžičky soli
150 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
60 g strúhaného syra (čedar, parmezán)
1 strúčik cesnaku
maslo alebo rastlinný olej
Príprava:
Do mixéra nalejte mlieko, pridajte oprané špenátové listy, vajcia, soľ a prelisovaný cesnak. Všetko rozmixujte do hladkej zmesi a potom prelejte do misky.
Do špenátovej zmesi vmiešajte múku s kypriacim práškom a strúhaný syr. Rozohrejte vaflovač a platničky zľahka potrite maslom alebo olejom. Do stredu nalejte cesto, priklopte a pečte približne 5 minút.
Zdroj: thehealthfulideas.com, www.food.com, www.dumazahrada.cz