Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vafle nemusia byť len sladké! Tieto špenátové si zamilujete

reklama:
Vafle nemusia byť len sladké! Tieto špenátové si zamilujete
Vafle nemusia byť len sladké! Tieto špenátové si zamilujete Foto: www.freepik.com

Zeleninové vafle sú skvelý spôsob, ako si dopriať porciu zeleniny a ešte si pochutnať. Výborne chutia v kombinácii s nátierkou, vajcami, čerstvým syrom alebo jogurtom, dopriať si ich môžete aj ako prílohu k šalátu alebo polievke.

Pre väčšinu ľudí predstavujú vafle klasický sladký dezert pôvodom z Belgicka, ktorý sa zdobí šľahačkou, čokoládou, ovocím alebo orieškami. V skutočnosti bol ale pôvodný recept slaný – prvé vafle sa pripravovali z múky, soli, vína a syra. Na ich prípravu sa tradične používa kysnuté cesto, rýchlejší variant využíva schopnosti kypriaceho prášku.

Slané vafle majú mnoho podôb a výborne sa hodia ako alternatíva klasického pečiva na raňajky, desiatu alebo ako pohostenie pre návštevy. Základom cesta je hladká múka, mlieko, vajcia a prášok do pečiva, pridať môžete aj bylinky, rôzne druhy syrov, jogurt alebo zeleninové pyré zo špenátu, tekvice, červenej repy alebo napríklad cukety. Vafle tak získajú zaujímavú farbu, chuť a zdraviu prospešné látky navyše.

Na prípravu špenátových vaflí vám bude stačiť len pár ingrediencií a mixér. Na jednoduchý postup sa pozrite vo videu:

Čo sa hodí k slaným vafliam?

Výhodou slaných vaflí je ich všestrannosť. Výborne chutia v kombinácii s tvarohovou nátierkou, volským okom, strateným vajcom, avokádom, paradajkovou salsou, bylinkovým dipom z jogurtu alebo napríklad cícerovým hummusom. Veľmi obľúbený je aj variant s čerstvým syrom a údeným lososom. Chuť vám budú ale aj samostatne – napríklad ako príloha k zeleninovému šalátu alebo polievke.

Ako si poradiť bez vaflovača?

Domáca výroba vaflí si žiada investíciu do špeciálneho prístroja. Cena vafľovačov nie je príliš vysoká – pohybuje sa zhruba od 300 Sk vyššie. Pokiaľ sa vám nechce kupovať spotrebič s jednostranným využitím, môžete si vybrať niektorý z multifunkčných variantov.

Vďaka ľahko vymeniteľným doskám s ním okrem vaflí pripravíte zapečené toasty, malé šišky, omelety, placky, zemiakové placky alebo lievance. Môžete sa ale zaobísť aj bez neho – namiesto vaflí si z cesta pripravte slané lievančeky.

Špenátové vafle

Doba prípravy: do 30 minút
Ingrediencie:

230 ml mlieka
60 g čerstvých špenátových listov
2 vajcia
½ lyžičky soli
150 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
60 g strúhaného syra (čedar, parmezán)
1 strúčik cesnaku
maslo alebo rastlinný olej

Príprava:

Do mixéra nalejte mlieko, pridajte oprané špenátové listy, vajcia, soľ a prelisovaný cesnak. Všetko rozmixujte do hladkej zmesi a potom prelejte do misky.
Do špenátovej zmesi vmiešajte múku s kypriacim práškom a strúhaný syr. Rozohrejte vaflovač a platničky zľahka potrite maslom alebo olejom. Do stredu nalejte cesto, priklopte a pečte približne 5 minút.

Zdroj: thehealthfulideas.com, www.food.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 19. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.