Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vypadávanie vlasov po covide. Trpí ním takmer štvrtina uzdravených, najčastejšie ženy

reklama:
Vypadávanie vlasov po covide. Trpí ním takmer štvrtina uzdravených, najčastejšie ženy

Po prekonaní nového koronavírusu takmer každého uzdraveného človeka trápia dlhodobejšie zdravotné problémy. Najčastejšie ich sužuje nadmerná únava, bolesť hlavy alebo problémy s pamäťou. Až štvrtina ľudí sa po dobu šiestich mesiacov od vyliečenia sťažuje aj na nadmerné vypadávanie vlasov.

Vypadávanie vlasov ako dlhodobý príznak koronavírusu

Ochorenie covid-19 má na ľudské telo neblahý vplyv, aj keď ho človek úspešne prekoná a je negatívny. Túto skutočnosť potvrdzuje okrem iného čínska štúdia publikovaná v lekárskom časopise The Lancet, ktorá skúmala celkom 1 655 ľudí z čínskeho Wu-chanu úspešne vyliečených z nového koronavírusu.

Vedci sa zamerali na pacientov, ktorí boli z Wu-chanskej nemocnice prepustení v období od 7. januára do 29. mája 2020. Týchto pacientov skúmali počas ďalších šiestich mesiacov a došli k veľmi dôležitému zisteniu. Ako hovorí štúdia čínskych vedcov, 63 percent vyliečených pociťovalo aj naďalej únavu alebo svalovú slabosť, 26 percent vyliečených malo problémy so spánkom, 23 percent vyliečených trpelo úzkosťami alebo depresiami a 22 percent vyliečených sa sťažovalo na nadmerné vypadávanie vlasov.

Zaujímavou skutočnosťou navyše je, že 76 percent vyliečených trpelo počas šiestich mesiacov aspoň jedným dlhodobým príznakom koronavírusu. Na dlhodobé príznaky sa pritom častejšie sťažovali ženy.

Prečo po prekonaní covidu vypadávajú vlasy? Vedci majú dvojité vysvetlenie. Vedci vypadávanie vlasov po prekonaní koronavírusu vysvetľujú dvoma spôsobmi. Podľa prvej skupiny vlasy uzdraveným ľuďom vypadávajú preto, že v tele naďalej pretrváva pôsobenie tohto ochorenia. Druhá skupina vedcov a lekárov sa domnieva, že k vypadávaniu vlasov po prekonaní covidu-19 prispieva nadmerný fyzický a emočný stres. Odborníci konkrétne používajú pojem telogén effluvium, čo je forma dočasnej straty vlasov, ku ktorej najčastejšie dochádza po silnom strese, šoku alebo traumatickej udalosti.

Podľa niektorých odborníkov je ochorenie novým koronavírusom pre veľa ľudí, ktorí ho prekonajú v ťažšej forme, veľmi stresujúcou udalosťou. A práve následkom tohto silného stresu môže byť spomínané telogén effluvium. K nadmernému vypadávaniu vlasov, na ktoré sa po covide najčastejšie sťažujú ženy, pritom môže dochádzať až celých šesť mesiacov po stresujúcej udalosti.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.