Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo by ste mali jesť jablká a hrušky? Zaženú hlad a čistia organizmus!

reklama:
Prečo by ste mali jesť jablká a hrušky?
Prečo by ste mali jesť jablká a hrušky? Zaženú hlad a čistia organizmus! Foto: www.freepik.com

Hoci momentálnym hitom, čo sa ovocia týka, je avokádo, ani domáce druhy nemusia prísť skrátka. Hrušky a jablká zo záhradky sú nielen dobré, ale aj dlhým transportom neprichádzajú o vitamíny. A môžu vám pomôcť aj schudnúť.

Podľa niektorých odborníkov je pre náš organizmus najvhodnejšia konzumácia tých plodín, ktoré sa prirodzene vyskytujú v našich prírodopisných a klimatických podmienkach. Ale samozrejme prečo si nepochutnávať aj na zdravých plodinách exotických, na ktoré je navyše v súčasnom globálnom svete už zrejme náš organizmus zvyknutejší ako v dávnejších (a chudobnejších) dobách.

Napriek tomu práve teraz je čas spestrovať si jedálniček čo najviac čerstvými tuzemskými plodmi, momentálne hlavne jablkami a hruškami. Okrem iného nemuseli absolvovať dlhé transporty, pri ktorých často ešte len dozrievajú, takže nie sú také vyzreté a toľko chemicky ošetrené. A prospešných látok majú priehrštie. Zároveň, hoci najmä hrušky, ale aj jablká patria medzi ovocím k tým kalorickejším druhom, u oboch sú potvrdené pozitívne účinky aj pri chudnutí.

Hrušky znižujú hladinu cholesterolu

Hrušky sú vhodným doplnkom odtučňovacích diét z toho dôvodu, že síce obsahujú veľké množstvo cukrov, ale tiež majú mierny diuretický alebo močopudný účinok a napomáhajú čisteniu organizmu, čo chudnutie podporuje.

A čo sa týka cukrov, prevažuje fruktóza, takže sa ich nemusia obávať ani diabetici, čo pre niektoré druhy ovocia neplatí – napríklad pre hrozno, ktoré by mali konzumovať dosť striedmo.

A k redukčným diétam (aj celkovo zdravému životnému štýlu) neodmysliteľne patrí aj dostatok vlákniny. Tie obsahujú len o málo menej ako jablká, na druhej strane ich predstihnú množstvom nerozpustnej vlákniny bohatej na prospešný lignín. Rozpustná vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a nerozpustná má preháňavé účinky. Takže kto je príliš citlivý na preháňavé látky, tak musí udržiavať rozumnú mieru, aby chudnutie a čistenie tela nebolo spojené s nepríjemnosťami.

Už od stredoveku sa hrušky používali na zníženie krvného tlaku práve vďaka močopudným vlastnostiam a absencii sodíka, ktorý spôsobuje zadržiavanie vody v tele. Diuretické vlastnosti sa dnes využívajú aj v rámci detoxikačných postupov – aj keď si chceme len vyčistiť organizmus od nadbytku mäsových výrobkov. Ale pozor, tieto močopudné schopnosti má predovšetkým šupka, takže nelúpať, len starostlivo umyť! Šupka poskytuje aj najväčšie množstvo vitamínu B z celého plodu. Rovnako je lepšie nelúpať jablká – práve šupka obsahuje najviac vlákniny a ďalších látok.

Ako pomáhajú jablká pri chudnutí?

Ale vráťme sa k chudnutiu, tentoraz ako nám pomôžu jablká: Podobne ako hrušky obsahujú množstvo vlákniny a vody, čo zmierňuje hlad, samé o sebe sú menej kalorické. Skrátka, ako preukázali odborné štúdie, keď si pred jedlom dáte jablká alebo jablkový džús, zjete toho potom menej a cítite sa rýchlejšie sýti ako u iného predjedla.

Prísun vitamínov konzumáciou hrušiek a jabĺk sa príliš nelíši. Okrem toho je aj ovocie zdrojom minerálov a stopových prvkov, ako sú draslík, horčík alebo železo, mangán, zinok… Tiež nezabudnime na protizápalové účinky. Vedecké štúdie tiež potvrdili, že ovocie s bielou dužinou, kam sa radia jablká aj hrušky, výrazne znižuje nebezpečenstvo mozgovej mŕtvice.

Mnohí z nás si napriek chuti dostatok jabĺk a hrušiek nemôžu dopriať do sýtosti kvôli riziku nadúvania, čo sa týka skôr hrušiek. Tepelnou úpravou prípadné problémy podstatne zmiernime, ale stratíme značnú časť vitamínov, zatiaľ čo cukry a minerály odolávajú ľahko.

Keď už sme pri tom, ako jablká alebo hrušky konzumovať, ako je známe, môžu byť aj po tepelnej úprave súčasťou rozmanitých pokrmov. Nielen sladkých, ale napríklad aj pod mäso. No a v surovom stave sú pochúťkou hlavne v kombinácii s dobrými syrmi.

Zdroj: www.mojezdravi.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 11. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.