Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Upečte si s deťmi voňavé jablčné muffiny s celozrnnou múkou a jogurtom!

reklama:
Upečte si s deťmi voňavé jablčné muffiny s celozrnnou múkou a jogurtom!
Upečte si s deťmi voňavé jablčné muffiny s celozrnnou múkou a jogurtom! Foto: freepik.com

Muffiny sa dajú pripraviť na desiatky spôsobov v mnohých rôznych príchutiach a pri výbere správnych ingrediencií vôbec nemusia predstavovať kalorickú bombu. Tento recept vás presvedčí.

Muffiny sú geniálny vynález – ich príprava je jednoduchá a rýchla, môžete ich prispôsobiť domácim zásobám aj svojim chutiam a navyše sa dobre jedia aj prenášajú, takže ich môžete ľahko zabaliť so sebou na výlet alebo deťom do školy ako desiatu.

Receptov existujú desiatky – od výdatných maslových až po odľahčené varianty s jogurtom či kefírom. Pokiaľ preferujete zdravšie pečenie, môžete do nich pridať celozrnnú múku, rôzne druhy vločiek alebo napríklad zeleninu – najčastejšie sa používa mrkva, repa alebo cuketa. Pripraviť ich navyše možno aj v bezlepkovej, bezlaktózovej aj vegánskej verzii. A skvele chutia aj slané.

Viete, že skvelé muffiny pripravíte aj bez vajec, masla a mliečnych produktov? Pozrite sa na video a vyskúšajte tento recept:

Na čo si dať pozor?

Muffiny zvládne bez problémov pripraviť aj kuchársky začiatočník, stačí dodržať dve základné pravidlá. Tým prvým je zmiešanie suchých a mokrých ingrediencií zvlášť a tým druhým je veľmi krátke, dalo by sa povedať až nedbalé premiešanie všetkých surovín. V ceste by mali zostať viditeľné menšie hrudky suchej múky – vďaka tomu budú muffiny mäkké a vláčne. Príliš premiešané cesto počas pečenia zgumovatí.

Jablčné muffiny s celozrnnou múkou a jogurtom

Doba prípravy: 45 minút
Počet porcií: 10-12 muffinov

Ingrediencie:

170 g hladkej múky
80 g celozrnnej špaldovej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
1 vrecko vanilkového cukru
60 g krupicového cukru
200 g jogurtu
60 ml rastlinného oleja
2 väčšie jablká
2 vajcia
2 lyžičky mletej škorice
štipka soli

Ako na to:

Všetky ingrediencie vyberte z chladničky aspoň 30 minút vopred, aby mali pri príprave izbovú teplotu.
Jablká umyte, olúpte a nastrúhajte nahrubo.
Rúru predhrejte na 180 ºC.
V miske prešľahajte vajcia s oboma druhmi cukru do hustej peny. Potom postupne vmiešajte jogurt, olej a nastrúhané jablká.
V druhej miske dôkladne premiešajte múku s práškom do pečiva, štipkou soli a škoricou.
Obe zmesi potom zľahka premiešajte – v ceste by mali zostať menšie hrudky suchej múky.
Pomocou lyžice naplňte cestom papierové košíčky alebo vymastenú formu na muffiny. Vložte do predhriatej rúry a pečte 20-25 minút do zlatistej farby.

Zdroj: www.muffinarium.cz, www.recipetineats.com, cookieandkate.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 30. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.