- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Upečte si s deťmi voňavé jablčné muffiny s celozrnnou múkou a jogurtom!
Upečte si s deťmi voňavé jablčné muffiny s celozrnnou múkou a jogurtom!
Muffiny sa dajú pripraviť na desiatky spôsobov v mnohých rôznych príchutiach a pri výbere správnych ingrediencií vôbec nemusia predstavovať kalorickú bombu. Tento recept vás presvedčí.
Muffiny sú geniálny vynález – ich príprava je jednoduchá a rýchla, môžete ich prispôsobiť domácim zásobám aj svojim chutiam a navyše sa dobre jedia aj prenášajú, takže ich môžete ľahko zabaliť so sebou na výlet alebo deťom do školy ako desiatu.
Receptov existujú desiatky – od výdatných maslových až po odľahčené varianty s jogurtom či kefírom. Pokiaľ preferujete zdravšie pečenie, môžete do nich pridať celozrnnú múku, rôzne druhy vločiek alebo napríklad zeleninu – najčastejšie sa používa mrkva, repa alebo cuketa. Pripraviť ich navyše možno aj v bezlepkovej, bezlaktózovej aj vegánskej verzii. A skvele chutia aj slané.
Viete, že skvelé muffiny pripravíte aj bez vajec, masla a mliečnych produktov? Pozrite sa na video a vyskúšajte tento recept:
Na čo si dať pozor?
Muffiny zvládne bez problémov pripraviť aj kuchársky začiatočník, stačí dodržať dve základné pravidlá. Tým prvým je zmiešanie suchých a mokrých ingrediencií zvlášť a tým druhým je veľmi krátke, dalo by sa povedať až nedbalé premiešanie všetkých surovín. V ceste by mali zostať viditeľné menšie hrudky suchej múky – vďaka tomu budú muffiny mäkké a vláčne. Príliš premiešané cesto počas pečenia zgumovatí.
Jablčné muffiny s celozrnnou múkou a jogurtom
Doba prípravy: 45 minút
Počet porcií: 10-12 muffinov
Ingrediencie:
170 g hladkej múky
80 g celozrnnej špaldovej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
1 vrecko vanilkového cukru
60 g krupicového cukru
200 g jogurtu
60 ml rastlinného oleja
2 väčšie jablká
2 vajcia
2 lyžičky mletej škorice
štipka soli
Ako na to:
Všetky ingrediencie vyberte z chladničky aspoň 30 minút vopred, aby mali pri príprave izbovú teplotu.
Jablká umyte, olúpte a nastrúhajte nahrubo.
Rúru predhrejte na 180 ºC.
V miske prešľahajte vajcia s oboma druhmi cukru do hustej peny. Potom postupne vmiešajte jogurt, olej a nastrúhané jablká.
V druhej miske dôkladne premiešajte múku s práškom do pečiva, štipkou soli a škoricou.
Obe zmesi potom zľahka premiešajte – v ceste by mali zostať menšie hrudky suchej múky.
Pomocou lyžice naplňte cestom papierové košíčky alebo vymastenú formu na muffiny. Vložte do predhriatej rúry a pečte 20-25 minút do zlatistej farby.
Zdroj: www.muffinarium.cz, www.recipetineats.com, cookieandkate.com, www.dumazahrada.cz